Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Sve više Finaca želi istupanje svoje zemlje iz eurozone

finska

Zbog ekonomske krize raste broj ljudi u Finskoj koji podržavaju ideju istupanja ove sjevernoevroske zemlje iz eurozone, a u tom kontekstu je pokrenuta i građanska peticija za održavanje referenduma o tom pitanju, javlja Anadolu Agency (AA).

Švedska novinska agencija TT javlja da posljednja ispitivanja javnog mnijenja u Finskoj pokazuju trend rasta broja Finaca koji smatraju da bi njihova zemlja trebala istupiti iz eurozone i koji u prilog takvih zahtjeva navode primjer susjedne Švedske koja koristi svoju valutu i nije doživjela ekonomske probleme koje imaju zemlje jedinstvene valute eura.

Bivši šef finske diplomacije Paavo Vayrynen je jedan od najglasnijih zagovarača da se u Finskoj održi referendum o pitanju ostanka u eurozoni.

Građanska peticija je u samo nekoliko dana sakupila više od 30.000 potpisa građana koji podržavaju referendum i traže da se o ovom pitanju pokrene rasprava u nacionalnom parlamentu.

Prema važećim zakonima u Finskoj, za stavljanje nekog pitanja na dnevni red parlamentarnih rasprava je potrebno sakupiti najmanje 50.000 potpisa građana.