Šveđani i Česi protiv eura

euro111111

Prema posljednjim istraživanjima većina Šveđana se izjasnila da ne želi da se njihova zemlja pridruži eurozoni i većina predviđa da ova skandinavska zemlja nikada neće prihvatiti zajedničku evropsku valutu.

Istraživanje Eurobarometra provedeno je Švedskoj, Češkoj Republici, Poljskoj, Bugarskoj, Mađarskoj, Hrvatskoj, Rumuniji, zemljama koje nisu dio eurozone, ali su obećale da će se u jednom trenutku pridružiti.

Podaci istraživanja pokazuju je da 68 posto stanovnika Švedske ne želi zamijeniti nacionalnu valutu krunu za euro. Njih 30 posto se “strogo” protivi euru, 38 posto su “radije protiv” te valute, dok je samo četiri posto ispitanih za uvođenje eura.

Stanovnici Češke su još više opredjeljeniji za zadržavanje nacionalne valute. Njih 70 posto ne žele usvajanje evropske zajedničke valute.

Poljaci također žele ostati izvan eurozone, dok bi Bugari, Hrvati, Mađari i Rumuni svoju domaću valutu radije zamijenili eurom. Čak 66 posto Rumuna se opredijelilo za uvođenje eura umjesto leja.

Uprkos sveukupnom protivljenju, većina ispitanika iz sedam zemalja smatra da je euro imao pozitivan utjecaj u zemljama koje su ga usvojile, prenosi švedski “The Local”.

Iako je od ovih zemalja formalno zatraženo da se pridruže eurozoni, u praksi odluka ostaje na vlastima tih država. U vezi toga, 55 posto Šveđana ne vjeruje da će euro ikada postati njihova valuta.