Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Šveđani izbjeglice smještaju u ski odmarališta

bde62a6fd7ae2b8288d3b3ad5d8a6dfb36ef89c89737ccbdc5ef99578bd0c5e1

Švedske vlasti su donijele odluku da izbjeglice smjeste u ski odmarališta zbog nedostatka prostora usljed njihovog svakodnevnog priliva u tu evropsku zemlju.

Kako navodi švedski “Local”, više od 600 izbjeglica će biti smješteno u ski odmaralište u Riksgränsenu na sjeveru Švedske zbog nedostaka prostora.

Ured za migracije Švedske (Migrationsverket) je postigao dogovor sa vlasnikom ski odmarališta o prihvatu izbjeglica.

Iz Ureda za migracije Švedske su saopćili kako su morali smjestiti izbjeglice u ski centar prije nego im pronađu trajni smještaj.

Uprava ski centra je navela kako je bolje da ljudi imaju krov nad glavom nego da zgrade budu prazne.

“Zašto da zgrade budu prazne i hladne, kada ih možemo popuniti izbjeglicama gdje će im biti lijepo i toplo”, rekao je Sven Kuldkepp, direktor ski odmarališta “Lapland Resorts”.

Istakao je kako će u ski odmaralištu pokušati da omoguće posao za pojedine izbjeglice koje imaju potrebne kvalifikacije.

Izbjeglice će ostati u ski odmaralištu do februara 2016. godine do kada će biti trajno smješteni na drugim lokacijama.

Švedske vlasti su ove sedmice saopćile da je tokom 2015. godine ta zemlja zabilježila rekordan broj zahtjeva za azil.

Tokom 2015. godine u Švedskoj je zabilježen najveći broj zahtjeva za azil u historiji te skandinavske zemlje koja je željena destinacija osoba koje traže utočište u Evropi.

Agencija za migracije Švedske (Migrationsverket) je saopćila da je već do sada 86.223 migranata podnijelo zahtjev za azil u Švedskoj.

Ovo je više od 84.016 osoba koje su 1992. godine tražile azil u Švedskoj, a kako navode švedski mediji, najveći broj njih se odnosio na izbjeglice koje su stigle iz zemalja Balkana gdje su se tada vodili ratovi.

Agencija za migracije Švedske je dodala kako u Švedskoj imaju sve manje mjesta za prihvat izbjeglica i migranata koji pristižu svakodnevno.