Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Švedski ambasador pozdravio predaju aplikacije

Borovac – Schiller -1

Ministrica za ljudska prava i izbjeglice BiH Semiha Borovac sastala se danas sa ambasadorom Kraljevine Švedske Stefanom Frederikom Schillerom, a fokus sastanka bio je na pripremama za posjetu švedske ministrice za visoko i srednje obrazovanje Aide Hadžijahić bosanskohercegovačkoj prijestonici početkom narednog mjeseca.

Ministrica Hadžijahić, kako je najavljeno, tokom posjete će realizirati više aktivnosti, počev od promocije mogućnosti privredne saradnje te saradnje na planu evropskih integracija s akcentom na jačanje uloge žena u procesu donošenja odluka te njihovom finansijskom osnaživanju. Ministrica Borovac je ovom prilikom prihvatila poziv za učešće na radnom sastanku na temu ravnopravnosti spolova, a koji će biti upriličen 7. marta, uoči Međunarodnog dana žena.

Ambasador Schiller je naglasio kako Vlada Kraljevine Švedske prati provedbu Razvojne agende Bosne i Hercegovine.

– Kraljevina Švedska je vaš iskreni prijatelj i kao takvi podržavamo predaju aplikacije Bosne i Hercegovine za članstvo u Evropskoj uniji, a što je najavljeno za ponedjeljak, 15. februar – rekao je ambasador Schiller.

Naglasio je kako će Vlada Švedske ostati predana u pružanju podrške našoj zemlji na planu evropskih integracija, a da će prioritet biti aktivnosti koje će osigurati punu ravnopravnost žena, „a to znači jednaka prava, zastupljenost odnosno predstavljanost u svim sferama društva i finansijske resurse“.

Ministrica Borovac je navela kako je Bosna i Hertcegovina ponosna na rezultate koje smo postigli na planu rodne ravnopravnosti, naglašavajući kako to „ne bi mogli uraditi bez iskustva ali i finansijske pomoći Kraljevine Švedske koju je pružala te i dalje pruža našoj zemlji na planu jačanja uloge žene u našem društvu“.