Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Švicarska se nada postizanju kompromisa s EU

Jacques de Watteville

Švicarska se nada da će postići kompromis s Evropskom unijom u novim pregovorima o eventualnim limitima na imigraciju u sedmicama nakon britanskog refereneduma o ostanku u bloku, javile su u subotu švicarske novine.

Švicarska vlada do februara naredne godine mora provesti obavezujuće rezultate glasanja s referenduma iz 2014. godine na kome su podržane kvote za imigraciju.

Svaki takvi limiti prekršili bi bilateralni sporazum s Bruxellesom koji garantira slobodu kretanja za radnike EU – a švicarski zvaničnici s nestrpljenjem traže put da barem minimiziraju konfrontacije sa svojim najvećim trrgovinskim partnerom.

Diplomatski veteran Jacques de Watteville, vodeći švicarski pregovarač u razgovorima s Bruxellesom, nada se da će pronaći sporazum do 6. jula kada će sastanak biti održan, navode novine Tages-Anzeiger, pozivajući se na “pouzdanu informaciju”, prenosi Reuters.

Razgovori su na čekanju do britanskog nacionalnog referenduma 23. juna o ostanku u bloku, a Bruxelles je nespreman da pokaže bilo kakvu fleksibilnost u razgovorima sa Švicarskom koja bi ohrabrila britanski tabor “za odlazak”, saopćio je visoki švicarski zvaničnik u februaru.

Detalji kompromisa mogli bi biti “magloviti”, pišu novine, ali se u “diplomatskim krugovima” nagovještava da bi mogao uključivati kvalitativne mjere umjesto kvantitavnih ograničenja, dodaje se u novinskom članku, bez dodatnih pojašnjenja.

Švicarska nije članica EU ali je potpisnica brojnijh bilateralnih sporazuma. Referendum iz 2014. ugrozio je ostale ugovore Švicarske i EU koji vladaju ekonomskim vezama dvije strane.