EU u fokusu

Mađarski ministar

Szijjarto: Ne treba čekati 6 godina na proširenje EU-a na Zapadni Balkan

01/02/2019

Ministar vanjskih poslova i trgovine Mađarske Peter Szijjarto je izjavio kako treba imati u vidu činjenicu da na Zapadnom Balkanu postoje ozbiljne tenzije, dodajući da bi zemlje tog regiona integrisanjem u EU mogle kontrolisati situaciju

Ministar vanjskih poslova i trgovine Mađarske Peter Szijjarto je izjavio da je neprihvatljivo da Europska komisija ne želi novi val proširenja na Zapadnom Balkanu do 2025. godine, javlja Anadolu Agency.

Kako navodi Mađarska novinska agencija (MTI), Szijjarto je kritikovao politiku Europske komisije koja se tiče članstva zemalja Zapadnog Balkana u Europskoj uniji.

Istakao je da bi članstvo zemalja tog regiona u EU bilo u interesu Europe u smislu ekonomije i sigurnosti.

Naglasio je kako treba imati u vidu činjenicu da na Zapadnom Balkanu postoje ozbiljne tenzije, dodajući da bi zemlje tog regiona integrisanjem u EU mogle kontrolisati situaciju.

”Nema potrebe čekati 6 godina. Po našem mišljenju, Srbija i Crna Gora mogu biti članice EU-a mnogo brže. To bi bilo u interesu kako Mađarske tako i čitave EU u pogledu ekonomije, ali prvenstveno u pogledu sigurnosti”, kazao je Szijjarto.

Visoka predstavnica Europske unije za vanjsku politiku i sigurnost Federica Mogherini i europski povjerenik za susjedsku politiku i pregovore o proširenju Johannes Hahn u februaru 2018. godine su u Europskom parlamentu u Strasbourgu predstavili ”Strategiju proširenja EU-a na Zapadni Balkan”.

Dokument obuhvaća Crnu Goru, Srbiju, Makedoniju, Albaniju, Bosnu i Hercegovinu te Kosovo. Predviđa i vremenski okvir za iduće proširenje, prema kojem bi Crna Gora i Srbija, pod uvjetom da provedu potrebne reforme, 2025. godine mogle postati nove članice Unije.

“Strategija omogućava jasnu perspektivu za integraciju u Europsku uniju za svaki od šest partnera. Očito je da će to biti proces zasnovan na zaslugama koji je poznat. Dakle, potreba za reformama je jasna tako da građani mogu uživati ista prava, istu zaštitu i standarde kao i građani EU-a. Znam da se mnogo pričalo o datumu – 2025. godina. Nama je jasno da to nije rok nego jedna realna perspektiva. Tada bismo mogli kompletirati proces pristupanja za one koji su trenutno u pregovorima, ali i za one koji će uskoro početi pregovore. Očekujem da će oni koji nisu počeli pregovore, to uraditi u narednim mjesecima”, rekla je tada Mogherini.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.