Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Szymanski: Evropski plan izbjegličkih kvota je “mrtav”

Konrad-Szymanski123

Poljska ne može prihvatiti 7.000 izbjeglica koje je pristala da prihvati i smatra da je plan raspoređivanja 120.000 migranata širom Evropske unije “mrtav”, navele su novine u četvrtak riječi zamjenika ministra vanjskih poslova.

Konrad Szymanski izjavio je za novine Dziennik Gazeta Prawna da će samo nekolicina od 28 članica EU provesti sistem kvota dogovoren na samitu u Bruxellesu u septembru prošle godine zbog žestokih primjedbi iz četiri bivše komunističke istočnoevropske države.

Prethodna vlada Poljske nevoljno je prihvatila zadate kvote, a nova konzervativna vlada koja je pobijedila na općim izborima prošlog oktobra prvobitno je pristala da ih ispoštuje uprkos vlastitih kritika takvog plana prihvata izbjeglica.

– Ne vidim mogućnost da se provede ta odluka i ne vidim da se to može desiti u većini zemalja članica EU. Ta odluka je mrtva. Ona se ne provodi od samog početka i ništa ne ukazuje na činjenicu da će je većina članica EU provesti – izjavio je Szymanski u intervjuu.

Priliv izbjeglica i migranata s Bliskog istoka i Afrike u Evropu, koji je porastao na više od jednog miliona u prošloj godini, usporen je od zatvaranja granica duž balkanske rute, ali zvaničnici očekuju da će ponovo buknuti s toplijim vremenom.

Nakon što su islamski militanti ubili 130 ljudi u Parizu prošlog novembra, Szymanski je kazao da Varšava ne može prihvatiti svoju kvotu migranata bez sigurnosnih garancija.

Ministar vanjskih poslova Witold Waszczykowski izjavio je u januaru da će Varšava poštovati sporazum o kvotama čak i pored toga što smatra da ima pravnih manjkavosti.

Poljska izbjeglička kvota malena je u poređenju s većim članicama EU, ali je nova vlada te zemlje jedan od najglasnijih protivnika plana.

Jaroslaw Kaczynski, čelnik konzervativne euroskeptične Stranke prava i pravde (PiS) koja predvodi novu vladu, izjavio je prošle godine da migranti mogu donijeti bolesti i parazite u Poljsku, prenosi Reuters.