Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Tehničke konsultacije BiH i EU o poljopriredi

delegacija-eu-u-bih111

Vijeće ministara BiH usvojilo je danas na sjednici Informaciju Direkcije za evropske integracije o održanim tehničkim konsultacijama o poljoprivredi i ribarstvu između Evropske unije i Bosne i Hercegovine, održanim u Banjoj Luci 25. – 26.6.2015. godine, s pratećim zaključcima.

Na sastanku su razmatrane aktivnosti na usklađivanju propisa i razvoju institucionalnih kapaciteta u oblasti poljoprivrede i ruralnog razvoja, ribarstva fitosanitarne politike, sigurnosti hrane i veterinarstva. Posebna pažnja bila je posvećena pitanjima uspostavljanja efikasnog lanca komande u sistemu službenih kontrola hrane i hrane za životinje, pripremi strateškog plana ruralnog razvoja Bosne i Hercegovine i zaštiti oznaka geografskog porijekla poljoprivrednih prehrambenih proizvoda i vina.

Delegacija Evropske unije pozdravila je aktivnosti institucija u Bosni i Hercegovini koje su dovele do odobravanja izvoza krompira i termički obrađenog mlijeka porijeklom iz Bosne i Hercegovine u Evropsku uniju, saopćeno je iz Službe za informiranje VMBiH.

Horizont 2012 i Kreativna Evropa

Vijeće ministara Bosne i Hercegovine usvojilo je danas i pojedinačne informacije o učešću Bosne i Hercegovine u Okvirnom programu Evropske komisije za istraživanje i razvoj – Horizont 2020 te Kreativna Evropa, s prijedlozima aktivnosti radi povećanja uspješnosti, i zadužilo Ministarstvo civilnih poslova za njihovo provođenje.

Za članstvo u programu Kreativna Evropa Bosna i Hercegovina godišnje uplaćuje iznos od 205.000 eura, s tim da je 90 posto članarine iz IPA sredstava, a 10 posto iz budžeta BiH, dok su subjekti iz BiH u 2014. godini iz programa Kreativna Evropa povukli 2,5 puta više novca u iznosu od 520.150,00 eura.

S ciljem povećanja povlačenja sredstava i poboljšanja uspješnosti projekata u programu Evropske unije Kreativna Evropa, a na bazi iskustava drugih zemalja, u Bosni i Hercegovini uspostavljen je Koordinacioni desk za program Evropske unije Kreativna Evropa za period 2015 – 2017 godine.

Ovaj desk, poštujući nadležnosti u BiH, ima obavezu da sarađuje s deskovima uspostavljenim na nižim nivoima vlasti u Bosni i Hercegovini.

Uz promociju programa Kreativna Evropa, ovaj desk će pomagati kulturnim i kreativnim sektorima u vezi s ovim programom i davati informacije o različitim načinima pomoći koja im je dostupna putem ovog programa Evropske unije te stimulirati prekograničnu saradnju između profesionalaca, institucionalnih platformi i mreža u kulturnim i kreativnim sektorima.

Ministarstvo civilnih poslova radi poboljšanja uspješnosti učešća BiH u Okvirnom programu Evropske unije Horizont 2020 nastavit će kontinuiranu saradnju s Direkcijom za evropske integracije BiH i Delegacijom Evropske unije u BiH, posebno u dijelu koji se odnosi na osiguranje sredstava potrebnih za plaćanje kontribucije za članstvo u ovom programu.

Prema podacima Ministarstva civilnih poslova, šest institucija iz BiH uspjelo je povući 577.507,00 eura iz ovog programa do kraja 2014. godine, dok je na ime članstva u prošloj godini uplaćeno 1,4 miliona eura, s tim da je 90 posto članarine iz IPA sredstava, a 10 posto iz budžeta BiH.

Na sjednici je naglašena potreba dodatne edukacije kako bi istraživačka i akademska zajednica u BiH iz ovog fonda povukla više novca, jer ukupni budžet ovog programa iznosi 79,5 milijardi eura.

Stoga je Ministarstvo civilnih poslova uspostavilo sistem državnih kontakt-tačaka (National Contact Point), kojeg čine nacionalni koordinator i kontakt-osobe za tematske prioriteta Horizonta koji na volonterskoj osnovi rade na pripremama projekata i njihovoj implementaciji.

Pristupanjem Bosne i Hercegovine Horizontu 2020, istraživačkoj i akademskoj zajednici iz BiH otvorene su brojne mogućnosti, među kojima su puno učešće u svim horizontalnim i vertikalnim aktivnostima unutar Programa, uključujući i Združeni istraživački centar (JRC) i Marie Curie akcije (Program mobilnosti istraživača), saopćeno je iz Službe za informiranje VMBiH.