Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Thaci: Odnos EU prema Kosovu sraman i diskriminirajući

Hashim Thaci

Kosovski predsjednik Hashim  Thaci izjavio je kako se EU prema Kosovu ponaša sramotno i diskriminirajuće.

Ocijenio je kako ne kritizira EU, već samo govori istinu.

“Još jednom ponavljam da je stav Europske unije apsurdan i sramotan u odnosu na građane Kosova i kosovske institucije. Nismo tražili ni manje ni više nego da budemo tretirani kao druge zemlje regije“, istaknuo je Thaci, prenosi Tanjug.

Tvrdi da je Priština ispunila kriterije za dobivanje vizne liberalizacije te da je još ostala samo ratifikacija sporazuma o demarkaciji sa Crnom Gorom.

U Prištini su kaže svjesni da bez ratifikacije tog sporazuma nema ni vizne liberalizacije te istovremeno napominje da je taj zahtjev “više od uvjeta” i “politička zamka Europske komisije”.

“Mislim da bi EU trebalo da počne da mijenja svoj pristup odnosima s Kosovom. Ovoj Europskoj komisiji ostalo je još 17 mjeseci i vidim da nemaju nikakav cilj i viziju za Kosovo”, ocjenjuje Thaci.

Upitan kako s takvim stavom prema EU ulazi u posljednju fazu dijaloga s Beogradom, s obzirom na to da je Europska unija posrednik u tom procesu, Thaci kaže: “Europska unija nema pristup prema Kosovu kakav zaslužujemo, njen pristup je diskriminirajući  i prema Kosovu i prema budućnosti Kosova, tako da zahtijevamo da se takav pristup EU drastično promjeni”.

Na pitanje što očekuje od posljednje faze dijaloga, Thaci kaže da taj proces nije povezan sa viznom liberalizacijom.

“Cilj te misije je ‘normalizacija odnosa sa Srbijom’ i svim drugim zemljama regije i euroatlantska orijentacija Prištine. Nećemo dozvoliti da Srbija napreduje, a da Kosovo ostane na nultoj poziciji”, kazao je kosovski predsjednik.