Tillerson: SAD se neće miješati u trgovinu između EU i Irana

Rex _Tillerson

Sjedinjene Američke Države ne žele ometati evropsku trgovinu i poslovne transakcije s Iranom unatoč prošlosedmičnoj odluci Donalda Trumpa da odbije potvrditi da se Iran pridržava nuklearnog sporazuma iz 2015. godine, rekao je državni tajnik Rex Tillerson za Wall Street Journal.

Čelnici Evropske unije su u četvrtak u Bruxellesu istakli potrebu da zaštite svoje kompanije i investitore koji posluju s Iranom od bilo kakvih negativnih posljedica ukoliko Washington ponovo uvede sankcije protiv Irana, kazali su zvaničnici, javlja agencija Reuters.

– Predsjednik je bio prilično jasan da nije njegova namjera da se miješa u poslovne sporazume koje Evropljani možda imaju s Iranom. On je to jasno rekao: “U redu je. Radite šta želite” – izjavio je Tillerson u intervjuu za WSJ.

Trump je prošle sedmice odbio potvrditi da se Iran pridržava nuklearnog sporazuma postignutog sa SAD-om i još pet drugih sila uključujući Veliku Britaniju, Francusku i Njemačku.

Predsjednik je Kongresu dao 60 dana da odluči da li će ponovo uvesti ekonomske sankcije Iranu, koje su ukinute u zamjenu za smanjenje programa za koji Zapad strahuje da za cilj ima razvoj nuklearne bombe, što Teheran negira.