Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Tsipras: Grčki problemi su i evropski i Evropa ih treba rješavati

tsipras ep

Grčki premijer Alexis Tsipras je na današnjoj sjednici Evropskog parlamenta u Strasbourgu izjavio da su grčki problemi i evropski i da Evropa treba da ih rješava.

Šef grčke vlade tvrdi da će udvostručiti napore s ciljem pronalaska pravednog rješenja za izlazak iz krize i da ne želi ponavljati greške iz prošlosti.

Ističući da su sporazumi prethodne vlade Grčku uveli u “čorsokak“ rigoroznih mjera štednje i ekonomiju gurnuli u sunovrat, Tsipras je kazao da je Grčka na nedavnom referendumu napravila hrabar izbor i da se to mora uzeti u obzir.

Dodao je da je za zlazak iz krize neophodno naći rješenje koje će uključivati reformske procese, ali i poštovati velike žrtve i napore koje je grčki narod pokazao do sada.

“Novac koji je Grčka dobila prethodnim paketima finansijske pomoći nije došao do običnog građanina. Novi sporazum mora osigurati neophodni plan koji će omogućiti likvidnost države, dugove učiniti održivim i stvoriti srednjoročne uvjete za otvaranje novih radnih mjesta“, poručio je Tsipras.

Šef grčke vlade dalje tvrdi da su kreditori sa prethodnom grčkom vlašću provodili neefikasan sistem prikupljanja poreza koji je bio preteško breme za običnog građanina u toj zemlji.

“Finansijska pomoć za izlazak Grčke iz krize ne znaći da će Grčka uzeti novac od poreskih izdataka građana u ostatku Evrope. Grčki problemi su i evropski i Evropa ih treba rješavati“, poručio je Tsipras.

U nedjelju je u Grčkoj održan referendum na kojem se 61 posto glasača izjasnio protiv nastavka finansijske pomoći uvjetovanih reformi od kreditora. Taj rezultat je svojevrsna podrška stavovima grčke vlade, a u Evropi je naišao na oštre reakcije.

Jučer je u Bruxellesu održan samit lidera članica eurozone koji su grčkoj vladi dali rok da do sutra dostavi novi prijedlog plana izlaska iz krize o kojem će konačnu odluku donijeti lideri Evropske unije na samitu zakazanom za nedjelju.