Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Tsipras: Podržite dogovor koji će Grčkoj donijeti 85 milijardi eura pomoći

tsipras-parlament

Grčki premijer Alexis Tsipras pozvao je jutros, nakon cjelonoćne rasprave, grčki parlament da podrži dogovor s međunarodnim vjerovnicima koji će omogućiti Grčkoj da dobije 85 milijardi eura vrijedan program pomoći poručivši da se radi o “nužnom izboru”.

On je upozorio, nekoliko sati prije sastanka eurogrupe koja odlučuje hoće li odobriti novi paket pomoći Grčkoj, da bi međuzajam, zamjensko rješenje koje predlaže Njemačka, zapravo “bio povratak u beskonačnu krizu”.

“Neko to uporno želi a mi smo odgovorni da to spriječimo, da to ne olakšamo”, rekao je premijer nakon cjelonoćne rasprave u parlamentu kojega se predsjednica Zoi Konstantopoulou žestoko protivi novom paketu pomoći vrijednom 85 milijardi eura u zamjenu za koji vjerovnici traže provođenje drakonskih mjera štednje.

Grčki parlament čitavu je noć raspravao o novom programu pomoći koji uključuje povećanje poreza i smanjenje državne potrošnje u zamjenu za 85 milijardi eura međunarodnih kredita.

Premijer Alexis Tsipras rekao je pred početak rasprave da je uvjeren da će zastupnici glasati za, no neki visoki dužnosnici njegove stranke Sirize najavili su da će biti protiv vladina prijedloga, prenose svjetske agencije.

Tsipras je potrebno “zeleno svjetlo” parlamenta za tzv. memorandum o razumijevanju (MoU) kako bi ga kasnije u petak mogli usvojiti ministri eurozone.

To bi otvorilo put za isplatu pomoći do 20. avgusta kada dolazi na naplatu dug od 3,3 milijarde eura Evropskoj centralnoj banci.

U četvrtak su rasprava po odborima i natezanje oko proceduralnih pitanja trajali devet sati, pa je plenarna sjednica počela tek nakon ponoći.

Čelnik lijeve frakcije Sirize, bivši ministar energetike Panagiotis Lafazanis pozvao je na osnivanje novog pokreta protiv trećeg programa pomoći Grčkoj u posljednjih pet godina. Vlada je saopštila da je Lafazanis odlučio “krenuti drugim putem od onog kojim idu vlada i Siriza”.

Vlada je branila kontroverzni program kao težak, ali nužan kako bi zemlja izbjegla finansijski kolaps.

Sporazum bi trebao proći bez problema s obzirom na to da su oporbene stranke obećale da će poduprijeti Tsiprasa.

No, glasovanje u parlamentu bit će svojevrsni test moći onih zastupnika Sirize koji se protive mjerama štednje. Njihov pritisak mogao bi prisiliti Tsipras da razmisli o održavanju prijevremenih izbora već u septembru.