Tsipras poručio da je danas praznik demokratije

tsipras-grc1

Grčki premijer Aleksis Tsipras glasao je na referendumu o nastavku finansijske pomoći i zahtjevima kreditora, a na biračkom mjestu u mjestu Kipselli ovacijama ga je dočekala grupa simpatizera koji su uzvikivali slogane podrške vladi i protivljenja zahtjevima kreditora, javlja Anadolu Agency (AA).

Tsipras je nakon glasanja izjavio da je danas praznik demokracije u Grčkoj, te poručio da pobjeda demokracije dolazi kada nestanu strah i zavjere.

“Mnogi ljudi mogu zanemarivati volju grčke vlade, ali nemoguće je zanemarivati volju naroda. Uvjeren sam da će se od sutra otvoriti novi put u pravcu povratka Evrope njenim konstitutivnim vrijednostima”, poručio je šef grčke vlade Tsipras.

Jutros u 7 sati po lokalnom vremenu otvorena su biračka mjesta širom Grčke u kojoj se građani plebiscitom izjašnjavaju o nastavku finansijske pomoći kreditora i njihovih reformskih zahtjeva. Referendum će trajati do 19 sati kada je planirano zatvaranje biračkih mjesta.

Pravo glasa na referencumu ima ukupno 9.855.029 registriranih birača, a širom zemlje jutros je otvoreno blizu 20.000 biračkih mjesta.

Da bi referendum bio validan neophodno je da na glasanje izađe najmanje 40 posto birača.

Nakon referendum očekuju se novi pregovori između vlade Grčke i predstavnika eurozone i kreditora. Grčke vlasti se nadaju da će im referendumsko “ne” ojačati njihovu argumentaciju da za izlazak iz krize nisu potrebne rigorozne mjere štednje, dok se druga strana ne slaže s tim i optužuje vlasti Atine da su “iznevjerile” povjerenje koje im je ukazivano.