Notice: Trying to get property 'display_name' of non-object in /srv/storage/fokus.ba/wp-content/plugins/wordpress-seo-premium/frontend/schema/class-schema-person.php on line 152
EU u fokusu

Tsipras: Sporazum s kreditorima nije bio loš izbor

30/07/2015

Sporazum s kreditorima “nije bio naš izbor”, izjavio je grčki premijer Alexis Tsipras, dodajući da se Grčka suočavala s dilemom između teškog kompromisa i finansijskog bankrota.

Obraćajući se komitetu Syrize u četvrtak, Tsipras je pokušao da brani sporazum o paktu pomoći vrijedan 86 milijardi eura s međunarodnim kreditorima, rekavši da grčko napuštanje eurozone nije opcija. Ono bi prinudilo vladu u Atini na devalvaciju i vraćanje MMF-u radi traženja podrške, dodao je.

– Ako neko vjeruje da bi druga vlada mogla sklopiti bolji sporazum trebao bi to reći – navode Tsiprasovu izjavu novine Kathimerini.

Premijer je dodao da su napori Syrize uspjeli da isprovociraju EU.

– Stvorili smo prve procijepe u evropskoj neoliberalnoj hegemoniji. Moramo dati definitivan odgovor na pitanje može li ljevičarska vlada egzistirati u liberalnoj, konzervativnoj Evropi – kazao je Tsipras.

Brojni članovi Syrize, među kojima i bivši ministar finansija Yanis Varoufakis, otvoreno smatraju Tsiprasovu politiku suprotnom rezultatima referenduma od 5. jula na kome je 61 posto Grka glasalo protiv mjera štednje. Nejedinstvo u grčkom parlamentu moglo bi dovesti do ukidanja vladajuće koalicije i sazivanja prijevremenih izbora.

Tsipras je u ovom mjesecu postigao sporazum s takozvanom trojkom kreditora o programu trogodišnje pomoći vrijednom 86 milijardi eura. U sporazumu se zahtijevaju dodatne mjere štednje, povišenje poreza i podizanje starosne dobi za penzionisanje.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.