Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Tsipras tvrdi da će Grčku izvući iz krize do 2019.

Grčkom ljevičarskom premijeru Alexisu Taiprasu lako je izglasano povjerenje u parlamentu u četvrtak ujutru, i on je obećao da će utrti put za izvlačenje zemlje ovisne o stranoj pomoći iz finansijske krize do 2019. godine, tražeći podršku među siromašnim stanovništvom za mjere štednje koje traže međunarodni kreditori.

Tsiprasova vladajuća koalicija dobila je podršku svih svojih 155 poslanika u parlamentu koji broji 300 poslaničkih mjesta, dok su svi članovi opozicije glasali protiv.

Ranije je Tsipras poručio poslanicima kako njegova novoizabrana vlada očekuje da će biti u stanju da ovlada tržištima dionica početkom 2017. godine, a što je ključni uslov da Grčka ispuni svoje obaveze bez dodatnih kredita od evropskih partnera i Međunarodnog monetarnog fonda.

Zemlja se uskoro suočava s inspekcijom napretka u reformama od strane kreditora, a Tsipras je izjavio kako se nada da će proces biti dovršen narednog mjeseca. Kada se razmatranje napretka okonča, vlada može otvoriti ključne pregovore o smanjenju grčkog pogubnog nagomilanog duga – putem lakših odredbi o njegovoj otplati – i nadzirat će ubrizgavanje kapitala vrijednog 25 milijardi eura grčkim ugroženim bankama

Tsiprasovim govorom zaključena je trodnevna rasprava o njegovoj političkoj platformi.

Tsipras je izabran na četverogodišnji mandat 20. septembra uprkos tome što je promijenio svoju retoriku protiv mjera štednje zahvaljujući kojoj je pobijedio na izborima održanim u januaru. On sada obećava da će provesti sva povećanja poreza, rezove plata i ekonomske reforme na koje je pristao u julu kako bi osigurao treći paket pomoći za Grčku vrijedan 86 milijardi eura, prenosi AP.

– Želimo da ovaj četverogodišnji period uđe u istoriju kao vrijeme kada je kriza okončana. Naš prioritet bit će da pomognemo najslabijim – izjavio je Tsipras.

Zemlja se uskoro suočava s inspekcijom napretka u reformama od strane kreditora, a Tsipras je izjavio kako se nada da će proces biti dovršen narednog mjeseca. Kada se razmatranje napretka okonča, vlada može otvoriti ključne pregovore o smanjenju grčkog pogubnog nagomilanog duga – putem lakših odredbi o njegovoj otplati – i nadzirat će ubrizgavanje kapitala vrijednog 25 milijardi eura grčkim ugroženim bankama.

Tsipras je kazao da će uspjeh u tim nastojanjima pomoći u oživljavanju ekonomije teško pogođene recesijom, za koju očekuje da će ponovo početi s rastom do jula 2016.

– Ova sedmica će nam omogućiti da obnovimo dugoročnu stabilnost grčke ekonomije, povratimo povjerenje ulagača, i da početkom 2017., vratimo pristup međunarodnim tržištima – kazao je.