Tsiprasova kapitulacija: Grčki parlament usvojio drugi set reformskih zakona

tsipras

Grčki parlament usvojio je drugi set reformskih zakona, koje međunarodni povjerioci traže u zamjenu za treći paket pomoći Atini.

Reformski zakoni usvojeni su rano jutros, nakon višesatne rasprve sa 230 glasova “za”, 63 “protiv” i pet uzdržanih.

Očekuje se da, nakon što je parlament usvojio drugi set reformskih zakona, predstavnici Atine ubrzo počnu pregovore sa međunarodnim kreditorima o trećem paketu pomoći od 85 milijardi eura, javila je grčka agencija ANA.

Promjene u pravnom i bankarskom sektoru izglasane su, nakon noćašnje maratonske rasprave koja je trajala do zore, a tokom glasanja pokazale su se duboke podjele u vladajućoj Sirizi, prenosi AFP.

Nove reforme odnose se na sistem građanskog pravosuđa, šemu zaštite bankarskih depozita i mjere za poboljšanje likvidnosti grčkih banaka.

Usvajanje ovih mjera međunarodni povjerioci postavili su kao uslov Atini za početak pregovora o trećem paketu pomoći Grčkoj.

Glasanje se smatralo ključnim testom za Ciprasovu Vladu, nakon što je bio primoran da rekonstruiše kabinet, pošto skoro petina njegovih poslanika nije glasala za prvi set teških ekonomskih reformi, koje zahtijevaju kreditori Atine.

Analitičari vjeruju da će duboke podjele unutar Sirize, vjerovatno, primorati vlasti da raspišu prijevremene izbore.

Cipras je tokom noćašnje rasprave u Parlamentu istakao da zemlja mora da se suoči sa “novim okolnostima”, te da je sporazum rezultat “teškog kompromisa” sa kreditorima Grčke – EU, Evropskom centralnom bankom i Međunarodnim monetarnim fondom, kao i da je neophodan kako Grčka ne bi izašla iz evrozone.

Grčka Vlada je 21. jula, nakon što je dostavila parlamentu prijedlog zakona o drugom setu reformi, saopštila da do 20. augusta želi da postigne sporazum sa povjeriocima o dobijanju trećeg paketa pomoći.

Tokom rasprave u parlamentu, 9.000 ljudi okupilo se jučer na demonstracijama ispred Skupštine u centru Atine. Organizatori skupa bili su Komunistička partija i sindikat javnih službenika.