Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Turska će insistirati na nastavku pristupnih pregovora s EU

Omer Celik

Turski ministar za Evropsku uniju i glavni pregovarač Omer Celik poručio je kako će Republika Turska insistirati na nastavku procesa pristupa u članstvo EU, javlja Anadolu Agency (AA).

Pred početak sastanka sa evropskim komesarom za proširenje Johannesom Hahnom u Ankari, Celik je izjavio kako je proces integracije Turske u Evropsku uniju kičmeni stub odnosa između Ankare i Brisela.

Sastanak Celika i Hahna organiziran je uoči naredne sjednice Evropskog parlamenta na kojoj će biti usvajan izvještaj Evropske komisije o napretku Turske u procesu evropskih integracija u prošloj godini.

Između ostalog, u izvještaju se članice Unije pozivaju da formalno prekinu pregovore o članstvu Turske ukoliko ustavne reforme budu implementirane u obliku u kojem su odobrene na referendumu u aprilu, a ne budu prethodno adekvatno izmijenjene.

Resorni turski ministar Celik danas je poručio da su ti prijedlozi neprihvatljivi i štetni za saradnju koju su Turska i EU imale do sada.

“Turska će insistirati na otvaranju novih poglavlja u pregovorima za pristupanje u članstvo u Uniji, a nećemo prihvatiti prijedloge nekih krugova da se ti pregovori obustave i krene u jačanje saradnje dvije strane samo na poljima poput borbe protiv terorizma i migracija. Oni koji zagovaraju takav scenario otvaraju vrata potkopavanja cijelog evropskog projekta”, kazao je Celik.

On je dodao da bi i taj scenario bio prihvatljiv samo ukoliko Turska ili svih 28 članica Evropske unije tako odluče, ali da danas to nije slučaj i da je loš prijedlog da se promijeni priroda pregovora između Ankare i Brisela.