Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Turska od EU traži do kraja juna ukidanje viza

EU-turska1112

Prema izvoru iz Vlade Turske, Ankara je od Evropske unije (EU) zatražila da do kraja juna ukine vizni režim za turske državljane, da osigura fond od dodatne tri milijarde eura uz postojeće tri milijarde eura namijenjene za sirijske izbjeglice, prenosi trt.

Turske vlasti su od Bruxellesa još tražile i da EU iz Turske primi jednu izbjeglicu za svaku novu izbjeglicu koju prihvati zvanična Ankara.

Čelnici EU navodno razmatraju pomenute prijedloge turskih vlasti.

Inače, u nacrtu prijedloga koji je pripremljen tokom samita EU-Turska u Bruxellesu navodi se lista akcija za obje strane u cilju okončanja izbjegličke krize.

Turska je spremna raditi zajedno sa Evropskom unijom, Turska je spremna i biti članica EU, poručio je u ponedjeljak u Bruxellesu turski premijer Ahmet Davutoglu.

“Vjerujem da sva neslaganja možemo prevazići putem saradnje”, rekao je Davutoglu u izjavi novinarima uoči Samita Evropska unija – Turska o izbjegličkoj krizi.

Premijer Turske je podsjećajući kako je ovo drugi samit EU i Turske u samo nekoliko mjeseci, kazao da je i jučerašnji samit znak da EU ne odustaje od Turske, a istovremeno je i pokazatelj da Turska ne odustaje od Evropske unije.

“Suočavamo se s nekoliko neslaganja i možemo ih prevazići samo zajedničkim naporima.Moramo gledati kompletnu sliku, jer se ne radi samo o neurednoj migraciji. Na stolu je ukupna budućnost Evropske unije i zato se moramo međusobno podržavati”, dodao je premijer Turske.

Podsjećajući da je održao sastanak sa njemačkom kancelarkom Angelom Merkel i holandskim premijerom Markom Rutteom, Davutoglu je rekao kako sa “evropskim liderima u rješavanju brojnih pitanja rade rame uz rame.”