Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Tusk i Juncker brane sporazum s Turskom, iako nije idealan

junker-tusk

Predsjednik Evropskog vijeća Donald Tusk i predsjednik Komisije Jean-Claude Juncker branili su u srijedu u Evropskom parlamentu sporazum o rješavanju migrantske krize postignut s Turskom, dok su zastupnici bili dosta kritični.

Zastupnici su razgovarali s Tuskom i Junckerom o sporazumu koji je s Turskom postignut 18. marta, a prema kojem će svi nelegalni migranti koji dođu na grčke otoke biti vraćeni u Tursku, a iz Turske će onda za svakog vraćenog Sirijca jedan biti direktno preseljen u neku od zemalja članica.

Predsjednik Evropskog vijeća Donald Tusk istakao je da sporazum nije idealan i iluzija je vjerovati da se može postići potpuno učinkovito rješenje.

“Rješenja koja provodimo nisu idealna i s njima neće završiti naš posao.Dogovor s Turskom nije savršen i potpuno smo svjesni njegovih rizika i slabosti. Učinili smo sve da se u sporazumu poštuje ljudsko dostojanstvo i svjestan sam da sve ovisi o tome kako će se sporazum provoditi. Dogovor s Turskom i zatvaranje zapadnobalkanske rute otvara sumnje, etičke, a u slučaju Turske i pravne prirode. I sam dijelim neke od tih sumnji, a one se mogu raspršiti samo provođenjem rješenja onako kako su dogovorena”, rekao je Tusk, prensi Hina.

Predsjednik Komisije Juncker rekao je da je postojala hitna potreba za dogovor s Turskom kako bi se razbila krijumčarska mreža i omogućilo ljudima kojima je potrebna zaštita da dođu Evropu na kontroliran i legalan način.

Dodao je da taj sporazum ni na koji način ne dovodi u pitanje privrženost Evropske unije temeljnim pravima, kritizirajući kršenja slobode izražavanja u Turskoj.

“Svaki pokušaj ograničavanja slobode izražavanja ne približava nas Turskoj, nego nas udaljuje”, rekao je Juncker.

Insistirao je na solidarnosti između zemalja članica. “Ne možemo ostaviti neku zemlju članicu samu. Geografski položaj ne smije odlučivati o stepenu odgovornosti pojedine zemlje”, rekao je.

Više zastupnika je upozorilo da se Turska teško može smatrati sigurnom trećom zemljom i da Turska vraća izbjeglice natrag u Siriju.

Tusk je u svom govoru istaknuo da zapadnobalkanska ruta nije jedina i da su u EU svjesni mogućnosti ponovnog aktiviranja mediteranske rute.

“Broj migranata u Libiji je alarmantan. To znači da moramo biti spremni pomoći Italiji i Malti, ako zatraže pomoć. Neće biti moguće kopirati rješenje koje smo primijenili na Balkanu, između ostaloga zato što Libija nije Turska”, rekao je Tusk.

Brojni zastupnici su upozorili na tu opasnost, ističući da iz Libije preko Sredozemnog mora svaki dan kreće sve veći broj izbjeglica.