Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Tusk: Usporedba EU s Hitlerom je prikaz emocija Evropljana

tusk333

Predsjednik Evropskog vijeća Donald Tusk izjavio je da je bivši gradonačelnik Londona Boris Johson “prešao granicu racionalnog diskursa” nakon što je izjavio da EU ima ciljeve slične onima koje je imao i nacistički vođa Adolf Hitler, prenosi Anadolu Agency (AA).

“Kada čujem da se EU upoređuje sa planovima i projektima Adolfa Hitlera ne mogu šutjeti. Takvi apsurdni argumenti trebaju se samouvjereno ignorisati ukoliko ih nisu formulisali neki od najuticajnijih politilačara britanske vladajuće stranke”, izjavio je Tusk.

Uslijed priprema britanske nacije za referendum koji će odlučiti o ostanku ili izlasku Velike Britanije iz EU, Johnson je uporedio savez evropskih zemalja i Hitlera dodajući kako su obje strane “ulagale i ulažu napore da se Evropa ujedini u super državu pod jednim autoritetom”.

“Boris Johnson je prešao granice racionalnog diskursa, pokazujući političku amneziju. Na neki način, prikazao je stanje uma i emocije mnogih Evropljana, ne samo iz Velike Britanije. Međutim, ovo ni na koji način ne može biti izgovor za ovako opasno zatamnjenje”, rekao je Tusk na konferenciji tokom posjete Kopenhagenu.