Tusk: Početkom marta novi samit EU – Turska o izbjegličkoj krizi

tusk333

Predsjednik Evropskog vijeća Donald Tusk na konferenciji za novinare održanoj u četvrtak navečer u Bruxellesu kazao je kako je plan da se početkom marta organizira novi samit između Evropske unije (EU) i Turske u vezi sa izbjegličkom krizom, javlja Anadolu Agency (AA).

Na konferenciji održanoj nakon prvog dana samita lidera zemalja članica Evropske unije (EU), Tusk je kazao kako su samit počeli solidarišući se s Turskom, kao i osudom terorističkog napada u Ankari, u kojem je poginulo 28, a povrijeđena 61 osoba.

“Da bismo bili uspješni moramo uraditi sve što je u našoj moći. Zbog toga, početkom marta planiramo organizirati samit o izbjegličkoj krizi između lidera EU i Turske”, rekao je Tusk.

Njemačka kancelarka Angela Merkel, koja je također učestovala na konferenciji, kazala je kako će početkom marta biti organiziran vanredni samit lidera EU i Turske.

Prethodni samit lidera EU i Turske održan je 29. novembra prošle godine. Na samitu kojem je prisustovao i premijer Turske Ahmet Davutoglu otvorena su različita pitanja, odlučeno je da se počne ponovo pregovarati o članstvu Turske u EU, kao pomoći turskoj vladi za zbrinjavanje izbjeglica u vrijednosti od tri milijarde eura.