Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Tusk: Postignut dogovor o Grčkoj

donald-tusk

Čelnici eurozone uspjeli su nakon cijele noći pregovora, na maratonskom samitu u Bruxellesu, postići dogovor o Grčkoj, potvrdio je u ponedjeljak ujutro predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk.

“Samit eurozone postigao je jednoglasan dogovor”, poručio je na twitteru Donald Tusk. U kratkoj poruci se dodaje da je sada sve spremno za novi program financijske pomoći iz Europskog stabilizacijskog mehanizma i da će Grčka dobiti financijsku pomoću za ozbiljne reforme.

Nešto ranije, nakon više od 17 sati pregovora, prvi je belgijski premijer Charles Michel poslao je kratko poruku na twitteru da je postignut dogovor.

Sastanak čelnika 19 zemalja eurozone, koji je započeo u nedjelju popodne, najčešće je vođen u užem krugu u kojem su njemačka kancelarka Angela Merkel, francuski predsjednik Francois Hollande, predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk i ciparski premijer Aleksis Cipras pokušavali dogovoriti kompromis koji bi onda bio predstavljen svim čelnicima.

Podloga za pregovore je dokument na četiri stranice, koji su pripremili ministri financija eurozone u subotu i nedjelju. U tom su dokumentu, prema zadnjim informacijama, za Grčku sporna dva pitanja – predaja grčke imovine od 50 milijardi eura vanjskom i neovisnom fondu, koji bi postupno privatizirao tu imovinu i ti prihodi bi se koristili za smanjenje grčkog duga te pitanje daljnjeg sudjelovanja Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) u novom programu finansijske pomoći.

Oko 7.00 sati jutros samit je napustio slovenski premijer Miro Cerar zbog posjeta Ljubljani glavnog tajnika NATO-a, a nakon njega otišla je i predsjednica Litve Dalia Grybauskaite.

Cerar je rekao da je ovlastio nizozemskog premijera Marka Ruttea da brani njegova stajališta te da je ostalo jedno neriješeno pitanje.

Grybauskaite je rekla na odlasku da je dogovor blizu.