Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Tusk: Rusija neće biti pozivana na samite G7

donald-tusk

Predsjedavajući Evropskog vijeća Donald Tusk poručio da Rusija neće biti pozivana na sjednice grupe G7 sve dok prema Ukrajini i drugim zemljama bude provodila agresivnu politiku, javlja Anadolu Agency (AA).

Šef Evropskog vijeća Tusk je sa šefom Evropske komisije Jean-Claudeom Junckerom uoči početka Samita lidera najjačih sedam ekonomija današnjice, odnosno grupe G7 u palati Elmau, u njemačkom Krunu.

Podsjetivši da su ranijih godina Samiti održavani u formatu G8 na kojima je učestvovala i Rusija, Tusk je kazao da se ne radi isključivo o političkom i ekonomskom aspektu, već da grupa prioritetno promovira i određene društvene vrijednosti, a da upravo zbog toga Rusija više nije među pozvanima.

“Cilj nam je da kao G7 odobrimo nastavak sankcija prema Moskvi. Evropska unija i sve članice G7 će nastaviti podržavati teritorijalnu cjelovitost, suverenitet i nezavisnost Ukrajine“, poručio je Tusk.

Uporedo s tim šef Evropske komisije Juncker se osvrnuo na aktuelne pregovore između Grčke i njenih zapadnih kreditora i posljednje izjave grčkog premijera Aleksisa Tsiprasa o tom pitanju.

“Poprilično sam razočaran posljednjim izjavama grčkog premijera u parlamentu. Ponudu tri kreditora je predstavio kao ‘uzmi ili ostavi’. To nije tačno. Nije to poruka koja mu je data“, tvrdi Juncker.

Juncker je pozvao grčku vladu da naredne sedmice ponudi novi prijedlog, te dodao da premijer Tsipras do sada nije dao nikakav.

Na upit novinara o ličnim odnosima sa Tsiprasom, Juncker je kazao da nemaju problema na toj razini i da mu je Tsipras prijatelj. Također je kazao da je za održavanje prijateljstva potrebno zadovoljiti neke sitnice.

Ističući da će na Samitu u Njemačkoj biti govora i o pitanju zaštite okoliša, Juncker je kazao da predstojeća Konferencija o klimatskim promjenama u Parizu mora rezultirati krupnim iskoracima u toj oblasti.