Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Obama i Merkel: Sankcije Rusiji do primjene dogovora iz Minska

merkel-obama

Američki predsjednik Barack Obama i njemačka kancelarka Angela Merkel danas su saopćili da sankcije Zapada Rusiji moraju ostati sve dok se ne ispuni sporazum o primirju iz Minska.

-Dvoje lidera razgovarali su o aktuelnoj krizi u Ukrajini i složili se da bi trajanje sankcija Rusiji trebalo da bude jasno povezano s njenim potpunim ispunjenjem sporazuma iz Minska i poštovanjem suvereniteta Ukrajine – navodi se u saopćenju Bijele kuće, javio je AFP.

Pred početak samita G7 u bavarskim Alpima, Njemačka kancelarka Angela Merkel pozdravila je SAD kao “prijatelja i ključnog partnera” Njemačke, uprkos povremenim “razlikama u mišljenju” .

-Iako je tačno da mi ponekad imamo različita mišljenja, SAD su, ipak, naš partner i to ključni partner s kojim blisko sarađujemo – kazala je ona, prenio je AFP.

Američki predsjednik Barack Obama je pohvalio decenije američkog prijateljstva s Njemačkom, uprkos nedavnim izazovima, dodajući da je ta zemlja “dokaz da se konflikti mogu okončati i da je veliki progres moguć”, javio je AP.

-Mi danas slavimo jedan od najjačih saveza koje je svijet upoznao, a moja poruka njemačkom narodu je jednostavna: Zahvalni smo na vašem prijateljstvu i vodstvu. Mi stojimo zajedno kao nerazdvojni saveznici u Evropi i širom svijeta – rekao je Obama tokom posjete bavarskom mjestu Krin koje je obišao s Merkel.

Kako prenosi Tanjug, tokom posete Krinu, Obama je uputio na njemačkom pozdrav tipičan za Bavarsku, a zatim je pohvalio i pivo i kobasice koje je probao zajedno sa Merkel.

-Naredna dva dana u Schloss Elmau ćemo razgovarati o zajedničkoj budućnosti, globalnoj privredi koja otvara nova radna mjesta i mogućnosti, održavanju jake i prosperitetne EU, sklapanju novih trgovinskih partnerstava između Amerike i Evrope, suprotstavljanju ruskoj agresiji u Ukrajini, prijetnjama – od nasilnog ekstremizma do klimatskih promjena – poručio je Obama uoči početka samita.

-Po pitanju svih ovih tema veoma smo zahvalni za partnerstvo i liderstvo vaše kancelarke Angele Merkel – dodao je Obama, prenio je Reuters.