Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Tusk u posjeti glavnim gradovima zemalja na migrantskoj ruti

Donald Tusk

Migrantska kriza bit će i sljedeće sedmice jedna od ključnih tema u Evropskoj uniji.

U sklopu priprema za dva predstojeća samita – 7. marta održava se samit EU-Turska, a 18. i 19. marta sastanak na vrhu čelnika zemalja članica – predsjednik Evropskog vijeća Donald Tusk posjetit će sljedeće sedmice glavne gradove zemalja na zapadnobalkanskoj ruti.

Tusk će u utorak posjetiti Beč i Ljubljanu, u srijedu Zagreb i Skoplje, a u četvrtak Atinu. Tusk će u Zagrebu, prema najavama iz njegova ureda, razgovarati s premijerom Tihomirom Oreškovićem, navodi Hina.

Odbor Evropskog parlamenta za građanske slobode sljedeće sedmice će raspravljati o prijedlozima Komisije za upravljanje vanjskim granicama i o stvaranju Evropske pogranične i obalne straže, mjerama kojim se EU pokušava suočiti izbjegličkom krizom kako bi smanjila broj migranata koji pristižu u Evropu.

U sljedeću srijedu u Evropskom parlamentu održat će se konstituirajuća sjednica istražne komisije za emisije ispušnih plinova u automobilskom sektoru.

Na tom sastanku trebao bi se izabrati predsjedatelj i supredsjedatelji komisije, koje će istraživati aferu “Dieselgate”, otkriće da su Vokswagen i još neki proizvođači ugrađivali uređaje u svoje dizelske motore kako bi varali na testovima ispuštanja štetnih plinova.

Sljedeće sedmice sastaju se i dva ministarska vijeća. U ponedjeljak je sastanak Vijeća za konkurentnost, a u petak Vijeća za okoliš.