Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

U Grčku dolazi 35 puta veći broj izbjeglica nego prošle godine

izbjeglice-grcka123

Broj migranata koji dolaze u Grčku skoro je 35 puta veći nego u januaru prošle godine, navodi se u podacima UN.

Uprkos hladnom vremenu, blizu 2.000 migranata svaki dan pristane na grčka ostrva iz pravca Turske. Mnogi migranti sada pokušavaju da uđu preko Bugarske, gdje temperatura pada na ispod minus 21 stepeni Celzijusovih.

Prema podacima agencije UN za izbjeglice, 58.547 ljudi ušlo je u Evropu preko Grčke u januaru, u odnosu na 1.694 prije godinu dana.

Samo 9. janaura zabilježen je ulazak 5.000 ljudi, a od početka januara prošle godine u Grčku je ušlo 915.270 lica.

Prema podacima grčke policije, više od trećine onih koji su došli u januaru su djeca, iako mnogi migranti lažu koliko imaju godina, piše danas “Dejli mejl”, dodajući da su 44 odsto muškarci i 21 odsto žene.

Međunarodna organizacija za migracije /IOM/ upozorila je da se broj nastradalih na putu od Turske do Grčke povećava alarmantnom brzinom, sa 218 lica koja su se utopila u prve četiri sedmice 2016. godine, što je četiri puta više u odnosu na period od januara do sredine avgusta 2015. godine.

Visoki komesarijat UN za izbjeglice /UNHCR/ kombinovao je statistiku za region, uključujući Grčku, Italiju i Španiju, prema kojoj je u Evropu od 1. januara stiglo ukupno 62.397 ljudi.