Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

U Sarajevu skup posvećen dvogodišnjici stupanja na snagu SSP-a

nikola lovrinovic0155

Zajednička komisija za evropske integracije Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) u srijedu, 7. juna, organizirat će konferenciju posvećenu dvogodišnjici stupanja na snagu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) između BiH i Evropske unije (EU).

Ovaj skup bit će da najviši zvaničnici BiH i EU razmijene stavove i mišljenja o procesu evropskih integracija BiH kao strateškom vanjsko-političkom cilju države, o ostvarenom napretku zemlje nakon stupanja na snagu SSP-a, o ulozi i rezultatima parlamenata u BiH u implementaciji obaveza iz SSP-a, kao i o evropskoj perspektivi BiH.

Konferenciju, čiji su suorganizatori Misija OSCE-a i Delegacija EU, otvorit će predsjedavajući Zajedničke komisije Nikola Lovrinović, nakon čega će se učesnicima konferencije obratiti predsjedavajući Predstavničkog doma Šefik Džaferović, šef Delegacije EU u BiH i specijalni predstavnik EU u BiH Lars Gunnar Wigemark, kao i šef Misije OSCE-a Jonathan Moore.

U radu konferencije učestvovat će i član Predsjedništva BiH Dragan Čović, predsjedavajući Doma naroda Bariša Čolak, predsjedavajući Vijeća ministara Denis Zvizdić, ministar vanjskih poslova Igor Crnadak, entitetski premijeri Željka Cvijanović i Fadil Novalić, kao i gradonačelnik Brčko Distrikta BiH Siniša Milić.

Učesnicima skupa obratit će se i predsjedavajući Predstavničkog i Doma naroda Parlamenta Federacije BiH Edin Mušić i Lidija Bradara, kao i predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedjeljko Čubrilović te predsjednik Skupštine Brčko Distrikta BiH Esed Kadrić, najavljeno je danas iz Sektora za odnose s javnošću PSBiH.

U okviru posljednje sesije, o bh. evropskim perspektivama govorit će predsjednik Delegacije Evropskog parlamenta za odnose sa BiH i Kosovom Tonino Picula, izvjestilac Evropskog parlamenta za BiH Christian Dan Preda, te specijalni savjetnik komesara za evropsku politiku susjedstva i pregovore o proširenju Franz Schausberger.