Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

U Sloveniju u prosjeku dnevno ulazi 4.500 migranata

slovenija

Prema podacima slovenske policije danas su na granični prelaz za međunarodni željeznički promet Dobova pristigla tri voza sa preko 3.200 migranata, a u poslijepodnevnim satima se očekuje još jedan sa preko 1.000.

Kako je navela Policijska uprava Novo Mesto, prvi voz sa 1.019 migranata je stigao u prvim satima iza ponoći, a u pratnji hrvatskih policajaca jutros oko četiri sata pristigao je drugi voz sa 1.057 migranata, te treći oko 11.15 na kojem je bilo 1.176 migranata.

Stranci koji su pristigli sa prva dva voza su nakon policijske obrade, te pružanja zdravstvene i humanitarne pomoći slovenski policajci sa vozovima i autobusima uputili ka Jasenicama, Karavankama i u prihvatni centar Šentilj.

Kako su slovenske kolege obavijestili hrvatski sigurnosni organi iza 15 sati u Dobovu se očekuje sa pristigne još jedan voz sa 1.018 migranata.

Slovenska policija navodi kako je od oktobra ove godine na područje Posavja u Sloveniju ušlo više od 234.000 migranata. Policajci su u prihvatnim centrima u Dobovi, Brežicama, te na graničnom prelazu Obrežje dnevno vršili sigurnosne provjere i identifikacione postupke u prosjeku za oko 4.500 stranaca.

Svi stranci koji su s vozovima i autobusima dolazili u prihvatne centre prebacivani su u unutrašnjost Slovenije, a svaki dan u prosjeku to je rađeno sa pet vozova i 18 autobusa.