Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Ukrajina ne može u EU dok ne ispuni potrebne uslove

angela-merkel12

Njemačka kancelarka Angela Merkel je izjavila da Ukrajina neće moći postati članica Evropske unije (EU) bez ispunjavanja potrebnih uslova, prenosi Anadolu Agency (AA).

Merkel je u obraćanju njemačkom Federalnom parlamentu u Berlinu izjavila da Ukrajina mora ispuniti predviđene uslove.

“Ukrajina, prije svega, mora ispuniti predviđene uslove i mora se približiti standardima EU-a”, kazala je njemačka kancelarka.

U vezi sa mogućim viznim olakšicama za ukrajinske državljane, istakla je da će to biti moguće kada Kijev ispuni postavljne uslove.

“Vizne olakšice su moguće samo kada se ispune svi potrebni uslovi”, napomenula je Merkel dodajući da do kraja ove godine neće biti donesena odluka u vezi sa ovim pitanjem.

Također je istakla da Rusija u skorije vrijeme neće ponovo biti dio G7.

“Nemoguće je zamisliti da se vratimo na format G8 sve dok Rusija ne bude poštovala vrijednosti međunarodnog prava i dok ne bude postupala u skladu sa međunarodnim pravom”, kazala je Merkel.

Napomenula je da zemlje G7 dijele iste vrijednosti, uključujući i poštivanje međunarodnog prava i teritorijalnog integriteta svake države. Istakla je kako Rusija u Ukrajini ne poštuje teritorijalni integritet te istočnoevropske zemlje.

Rusija je prošle godine izbačena iz G8 zbog njenog stava prema pitanju Krima.

Inače, ukrajinski ministar vanjskih poslova Pawel Klimkin u izjavi za list “Die Welt” zatražio je perspektivu članstva u EU-a za Ukrajinu.