Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Usvojena rezolucija o preraspodjeli izbjeglica širom EU

izbjegliceHarmicaHina

Ministri unutrašnjih poslova i pravde Evropske unije danas su u Bruxellesu velikom većinom glasova država članica usvojili rezoluciju o preraspodjeli izbjeglica među državama članicama EU.

– Odluka o preraspodjeli 120.000 osoba usvojena je danas velikom većinom država članica – navedeno je u twittu predsjedavajućeg EU, Luksemburga.

Ministar unutrašnjih poslova Češke Milan Hovanec napisao je na Twitteru da su Češka, Mađarska, Rumunija i Slovačka glasale protiv plana, dok je Finska bila uzdržana.

Šefovi država i vlada članica EU razgovarat će o ovoj temi na vanrednom samitu sutra u Bruxellesu.

Prvi vanredni sastanak ministara unutrašnjih poslova prošle nedjelje se završio bez dogovora o planu Evropske komisije za solidarno raspoređivanje oko 120.000 izbjeglica putem uvođenja obavezujućih kvota.

U Pragu je u ponedjeljak održan mini samit ministara pet srednjeevropskih zemalja koje se najviše protive da im iz Bruxellesa nameću kvote za prijem azilanata, s ciljem stvaranja zajedničke platforme.

Na tom sastanku, koji je okupio šefove diplomatija Češke, Slovačke, Poljske, Mađarske i Rumunije, dogovoreno je da se umjesto raseljavanja izbjeglica po EU usmjeri više napora u kontrolu vanjskih evropskih granica i uspostavljanje prihvatnih centara na Bliskom Istoku i na Balkanu, prenosi agencija Tanjug.