Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Uz povike “Heil Hitler”: Napadi na azilante širom Njemačke

azilanti

Nekoliko mladih, među kojima su bile i dvije žene, napali su kamenjem azilantski dom u Sangerhausenu u pokrajini Saksonia-Anhalt, pri čemu je jedan od napadača, izgleda, pozdravljao nacističkim pozdravom „Heil Hitler! “, prenose danas njemački mediji.

Protiv napadača, koji su i uzvikivali parole mržnje prema strancima, pokrenut je postupak, prenose mediji i navode da su i prije nekoliko dana u Halberstadtu, u istoj pokrajini, mladi bacali kamenje na jedan azilantski dom i na saradnike Crvenog križa, pri čemu je jedna 20-godišnja djevojka povrijeđena.

Migranti su bili meta napada desničara u Hamburgu, Bonnu, Dresdenu, Minsteru, Mannheimu, Stuttgartu, Ingolstadtu, Nurnbergu i drugim njemačkim gradovima, prenose mediji.

Pitanje smještaja azilanata pokreće ozbiljne političke diskusije, pošto se građani često protive da se u njihovoj blizini nastane izbjeglice u čijim domovima je u ovoj godini, kako prenose mediji, izbilo najmanje deset požara.

U lavini migranata koja se ove godine sručila na Njemačku, političari, prije svega ukazuju na one koji dolaze s Balkana, tražeći da se odmah deportuju nazad, pošto u balkanskim zemljama nema ni rata ni političkog progona.

Ovih dana je lider Kršćansko-socijalne unije (CSU) i predsjednik bavarske vlade Horst Seehofer zahtijevao “rigorozne mjere” kako bi se smanjio broj azilanata iz jugoistočne Evrope i rekao da čak 40 posto podnosilaca zahtjeva dolazi sa zapadnog Balkana.

“Tako više ne ide”, rekao je Seehofer, dodajući da je broj odobrenih zahtjeva jednak nuli te je tražio rigorozne mjere kako bi se spriječio dolazak azilanata.