Valls: Revidirati projekat EU, Evropa bi mogla umrijeti

Manuel_Valls_France

Premijer Francuske Manuel Valls upozorio je da se Evropa nalazi pred velikim izazovima i prijetnjama populizma koji na političkoj sceni šire radikalno desničarske partije i pokreti, javlja Anadolu Agency (AA).

Premijer Valls obratio se učesnicima ekonomskog samita kojeg je danas u Berlinu organizirao list “Suddeiutche Zeitung“, a tom prilikom je govorio o populizmu, terorizmu i izbjegličkoj krizi kao najvećim izazovima sa kojima se moderna Evropa suočava.

“Neophodno je revidirati projekat Evropske unije. Evropa može umrijeti. Naša odgovornost je da poslušamo gnjev naroda“, kazao je Valls.

Osvrnuvši se na rast popularnosti radikalno desničarske političke opcije u Evropi, šef francuske vlade Valls je kazao kako i sve ankete predviđaju da bi Marine le Pen mogla ući u drugi krug predsjedničkih izbora koji će se u toj zemlji održati naredne godine.

Dodao je da bi to dovelo do “temeljitih promjena ravnoteže snaga na političkoj sceni te zemlje.

“Prijetnju mogućeg izbornog uspjeha Le Pen ne treba povezivati i upoređivati sa pobjedom Donalda Trumpa na predsjedničkim izborima u SAD-u. Naravno da ni ja ne miješam ta dva slučaja. Trump je bio kandidat jedne političke partije koji se obraćao širokoj masi. Međutim, njegova retorika i predizborna obećanja bude zabrinutost“, zaključio je Valls.