Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Većina Evropljana želi da Velika Britanija ostane u EU

UK-Politics-And-the-EU

Većina evropskih građana sklonija je od Britanaca ostanku Velike Britanije u Evropskoj uniji (EU), a manjina strahuje od posljedica Brexita po njihovu zemlju, pokazalo je ispitivanje koje je provela njemačka Fondacija Berlesmann, prenosi Anadolu Agency (AA).

Rezultati ankete provedene u aprilu, objavljeni su danas i pokazuju da 54 posto od gotovo 11.000 ispitanika želi da Velika Britanije ostane u 28-članom bloku, dok 21 posto podržava Brexit.

Najveća podrška ostanku Velike Britanije u Uniji je u Španiji (64 posto), a najviše pristaša Brexita ima u Francuskoj (25 posto).

Među onima koji snažno podržavaju ostanak Velike Britanije u EU su i Poljaci (61 posto), Italijani (55 posto) i Nijemci (54 posto).

Dok su mnogi ispitanici izrazili brigu o posljedicama koje bi mogući izlazak Velike Britanije ostavio na EU, mali broj njih strahuje od posljedica Brexita po njihovu zemlju.

Naime, 45 posto anketiranih očekuje kako će pozicija EU i njena ekonomska snaga oslabiti u slučaju Brexita. Za “slabiju” EU bez Velike Britanije najviše strahuju Poljaci (51 posto) i Nijemci (48 posto).

Građani koje najmanje brine uticaj eventualnog napuštanja Velike Britanije EU su Španci (71 posto), Italijani i Francuzi (68 posto).

Oko rezultata glasanja 23. juna prognoze su vrlo neodređene. Posljednja ispitivanja pokazuju da su britanski građani jako podijeljeni oko sudbine njihove zemlje.