EU u fokusu

Skoro sve političke grupacije

Većina u Evropskom parlamentu za osudu EU zbog Skoplja i Tirane

23/10/2019

Ovakav razvoj događaja na samitu je posljedica tvrdog stava Francuske, koja ne dozvoljava nikakve odluke oko proširenja bez unutrašnjih reformi u EU i promjene metodologije u pristupnim pregovorima

Skoro sve političke grupacije u Evropskom parlamentu su podnijele nacrte rezolucije kojom se osuđuje rezultat prošlosedmičnog samita, na kojem EU nije odlučila otvoriti pristupne pregovore sa Albanijom i Sjevernom Makedonijom.

Radi se o ubrzanoj proceduri, jer je cilj da se rezolucija izglasa u toku plenarne sjednice Evropskog parlamenta koja traje u Strazburu, a glasanje se očekuje sutra, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Među inicijatorima ove rezolucije je i politička grupacija Renew, u kojoj je i partija francuskog predsjednika Emmanuela Macrona, a koja takođe u svom nacrtu podvlači ozbiljnost odluke i posljedica koje to može imati u širem regionu Zapadnog Balkana.

Jedini nacrt rezolucije kojom se “pozdravlja odluka EU” da ne dozvoli otvaranje pristupnih pregovora sa Skopljem i Tiranom je onaj ekstremno desne grupacije Identity and Democracy (ID) Group, čije su članice većinski iz italijanske Lige za sjever Mattea Salvinia, stranke Narodno okupljanje Marine le Pen i Alternative za Nemačku Jörga Meuthena.

Svi osuđujući nacrti ističu da će svako naredno odlaganje odluke Evropskog vijeća da se postigne saglasnost o daljem proširenju prouzrokovati nestabilnost, ne samo u Albaniji i Sjevernoj Makedoniji, već i u cijelom regionu.

U nacrtima se podvlači neophodnost da Evropsko vijeće preuzme odgovornost i konačno djeluje u skladu s vlastitim obavezama. Takođe se podvlači neophodnost da EU postigne sporazum i započne pregovore o pristupanju sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom. U suprotnom, narušava se kredibilitet EU, “ne samo na Zapadnom Balkanu, već i globalno – kako u odnosu na građane EU, tako i kao uspješnog i ozbiljnog globalnog igrača”.

U nacrtima rezolucije se potvrđuje nedvosmislena posvećenost Evropskog parlamenta daljem proširenju EU prema zemljama Zapadnog Balkana.

Večeras, dan uoči glasanja, će se u Evropskom parlamentu održati rasprava kako bi se svi nacrti kombinovali u jednu rezoluciju.

Prošle sedmice, u noći između četvrtka i petka, a nakon rasprave koja je trajala skoro sedam sati, lideri zemalja članica EU nisu uspjeli da se dogovore o otvaranju pristupnog procesa za Sjevernu Makedoniju i Albaniju, iako se smatra da su obje zemlje ispunile sve neophodne uslove.

Ovakav razvoj događaja na samitu je posljedica tvrdog stava Francuske, koja ne dozvoljava nikakve odluke oko proširenja bez unutrašnjih reformi u EU i promjene metodologije u pristupnim pregovorima.

Oko nesposobnosti EU da postigne dogovor i dozvoli otvaranje pristupnih pregovora sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom već su se izjasnile sve političke grupacije Evropskog parlamenta, na raspravi koja je održana juče, kada su skoro jednoglasno sve osudile neodlučnost Evropskog vijeća.

Jedini koji je to pozdravio bio je predstavnik esktremno desne ID Group.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.