prva zemlja koja je to učinila

Velika Britanija napustila EU: “Ovaj čas je zora nove ere”

vb

Velika Britanija je prva zemlja koja je napustila taj blok

Velika Britanija u ponoć je napustila Evropsku uniju (EU) i postala je prva zemlja koja je istupila iz tog bloka, javlja Anadolu Agency (AA).

Danas ujedno počinje 11-mjesečni tranzicijski period tokom kojeg će vlada te zemlje pregovarati s rukovodstvom Unije o budućim odnosima.

Prije formalog izlaska iz Evropske unije, premijer Velike Britanije Boris Johnson se obratio naciji te između ostalog ukazao na važnost jačanja jedinstva i napretka unutar Ujedinjenog Kraljevstva.

Johnson je poručio i kako je ono što je najbitnije, da ovo nije kraj, već početak.

Dodao je i kako je ovo vrijeme za promjene.

“Ovaj čas je zora nove ere i podizanja platna za novi čin”, poručio je Johnson koji smatra kako bi ovaj period mogao donijeti nadu i priliku u sve dijelove Ujedinjenog Kraljevstva.

Johnson je rekao i kako žele da ovo bude nova era prijateljske saradnje između EU i  Velike Britanije.

U Velikoj Britaniji u državnim institucijama i privatnom sektoru organizirane su različite proslave povodom Brexita. Pojedine državne institucije su osvijetljene bojama britanske zastave. Ranije je u institucijama EU u Briselu počelo uklanjanje zastava Velike Britanije.

Čas istupanja iz Evropske unije širom Britanije na ulicama proslavljaju pristalice Brexita, a iz Evropske unije ranije su upozorili da će pregovori o budućim odnosima biti teški i zahtjevni.

Ipak, nisu svi u Ujedinjenom Kraljevstvu oduševljeni. Tako su ranije oni koji se protive Brexitu organizirali proteste izrazivši zabrinutost za budućnost zemlje.

Centralna banka je ranije uvela seriju kovanica od 50 penija na kojoj je napisan datum 31. januar 2020. te poruka “Mir, prosperitet i prijateljstvo sa svim narodima“.

S obzirom na to da Velika Britanija više nije članica Evropske unije britanski političari više neće biti u organima Unije. Međutim, do kraja tranzitnog perioda, odnosno do kraja tekuće godine svi trgovinski i drugi odnosi ostaju nepromijenjeni i bit će predmet pregovora između Londona i Brisela.

U saopćenju Ministarstva vanjskih poslova Republike Turske navodi se kako vjeruju da će u novom periodu odnosa s Ujedinjenim Kraljevstvom biti formirane značajne prilike za razvoj interesa dvije strane te regionalne i globalne stabilnosti.

Čelnica Evropske komisije Ursula von der Leyen u petak je izjavila kako blok “traži najbolji odnos s Ujedinjenim Kraljevstvom“.

“Ali, nikada neće biti toliko dobar kao članstvo“, rekla je von der Leyen na konferenciji za medije u vezi s Brexitom i budućnosti EU.

Konfrenciji su prisustvovali i čelnik Evropskog vijeća Charles Michel i predsjednik Evropskog parlamenta David Sassoli.

Velika Britanija je od 1973. bila članica EU, a odluka o Brexitu donesena je na referendumu održanom 2016., kada je 52 posto birača glasalo za izlazak iz bloka.