Velika potreba za socijalnim stanovanjem u BiH

mario-nenadic111

Završna konferencija projekta koji finansira EU “Sistem socijalnog stanovanja (SHS) – razvoj integriranog modela u teoriji i praksi” održana je danas u Sarajevu.

Šef Kooperacija u Delegaciji Evropske unije (EU) u BiH Melvin Asin istakao je da je ovaj projekt uspješno izveden zahvaljujući finansijskoj pomoći EU u iznosu od milion eura za izgradnju objekata, te saradnji sa vlastima na državnom, entiteskom i općinskom nivou koje su obezbijedile placeve za izgradnju, kao i sve potrebne dozvole.

– Ovakav način rada nije samo omogućio smještaj za osobe koje su nužno raseljena lica, izbjeglice i povratnici, već i svima kojima je potreban socijalni smještaj – kazao je, dodajući da se nada da će ovaj primjer poslužiti kao način na koji će se u BiH raditi i u budućnosti.

Napomenuo je da je ovaj projekt jedan od konkretnih i opipljivih rezultata angažmana i pružanja pomoći EU-a Bosni i Hercegovini.

Direktorica Hilfewerk Austria International za BiH Suzana Jašarević pojasnila je da je, iako su bile planirane 62, na kraju su izgrađene 63 stambene jedinice, i to na šest lokacija, u općinama Jablanica, Prozor – Rama i Stari Grad Sarajevo, gradovima Tuzla i Bijeljina te Brčko Distriktu.

Kako je rekla, četiri zgrade već su predate korisnicima, sutra u Bijeljini bit će predata još jedna, a izgradnja i predaja stambenih jedinica u Starom Gradu u Sarajevu planirana je u decembru.

Dodala je da je prethodno bio objavljen javni poziv nakon čega je komisija za izbor korisnika pravila konačne liste, te da se radilo o socijalno ugroženim kategorijama, raseljenim licima i izbjeglicama, porodicama s invalidima, porodicama bez ikakvih primanja itd.

Pomoćnik ministrice za ljudska prava i izbjeglice BiH Mario Nenadić kazao je da je kroz sistem socijalnog stanovanja, kao i kroz različite projekte, u posljednjih nekoliko godina u BiH izgrađeno 55 zgrada sa blizu 500 stambenih jedinica.

To je, kaže, urađeno uglavnom pod upravom Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice koje je obezbijedilo značajne donacije i određena kreditna sredstva kako bi riješili problem socijalnog stanovanja.

Zaključio je da je ovakvih potreba u BiH veoma mnogo, jer osim raseljenih lica i izbjeglica postoji i veliki broj lica koja ne žele da se vrate na svoje prijeratne adrese te onih koji su žrtve različitih migrantskih kriza.