Notice: Trying to get property 'display_name' of non-object in /srv/storage/fokus.ba/wp-content/plugins/wordpress-seo-premium/frontend/schema/class-schema-person.php on line 152
EU u fokusu

Veliki uspjeh desnice na regionalnim izborima u Austriji

27/09/2015

Populistička desničarska Partija slobode Austrije (FPO) ostvarila je veliki uspjeh u nedjelju na regionalnim izborima u jeku strahovanja zbog izbjegličke krize.

FPO je osvojila 31,4 posto glasova u državi Gornja Austrija, industrijskom središtu zemlje, prema rezultatima nakon 16 posto prebrojanih glasova.

Na prošlim izborima 2009. godine, ta stranka je osvojila 15,3 posto glasova, prenosi agencija AFP.

Šef FPO Hans Kristijan Štrahe (Heinz-Christian Strache) je rekao da su u toj stranci bili “optimisti od početka”, ali da je rezultat “nadmašio njihova očekivanja”.

Konzervativna stranka Hrišćanskih demokrata zadržala je vodstvo sa 35,5 posto.

Proteklih mjeseci Austrija je postala glavna tranzitna država za desetine hiljada izbjeglica koje dolaze iz Mađarske, prešavši preko zapadnog Balkana, na putu ka sjevernoj Evropi, posebno Nemačkoj.

Austrija, koja ima 8,5 miliona stanovnika, također, očekuje oko 80.000 zahtjeva za azil ove godine.

Analitičari navode da su bojazni zbog izbjegličke krize uticale na glasače u Gornjoj Austriji, četvrtoj državi po veličini u geografskom smislu.

Izbori su održani dvije sedmice prije izbora u Beču, koji je decenijama bastion Socijaldemokrata, a gdje je zabilježen porast podrške krajnoj desnici, navodi AFP.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.