Notice: Trying to get property 'display_name' of non-object in /srv/storage/fokus.ba/wp-content/plugins/wordpress-seo-premium/frontend/schema/class-schema-person.php on line 152
EU u fokusu

Wigemark optimista: Fokusirati se na ključna reformska pitanja

19/06/2015

Šef Delegacije Evropske unije (EU) u BiH i specijalni predstavnik EU u BiHLars-Gunnar Wigemark izjavio je danas u Banjoj Luci da ostaje optimist u vezi s procesom reformi u BiH i naglasio da se treba fokusirati na ključne stvari, koje su vrlo jasno navedene u zajedničkoj izjavi koju su svi bh. zvaničnici usvojili 23. februara ove godine.

-U ovom trenutku je vrlo važno održati jedan zamah, koji je postignut u odnosima između EU u BiH. Što se tiče same reformske agende, odnosno programa, vrlo je važno da on kao takav odražava stavove i gledišta svih aktera koji su uključeni u proces, uključujući, naravno, i stavove Republike Srpske – rekao je Wigemark nakon razgovora s premijerkom RS-a Željkom Cvijanović.

Upitan da li će se u reformskoj agendi insistirati na privatizaciji energetskog sektora, s obzirom na suprotan stav u RS-u, Wigemark je rekao da u nacrtima agende koji su njemu bili dostupni i koje je vidio nije bilo spomena privatizacije.

Naglasio je da se i u tom sektoru trebaju provesti određene reforme i da su toga svi svjesni, ali da ne bi prejudicirao sadržaj tih reformi.

Pozdravio je i opredjeljenje i odlučnost koje je pokazala Vlada RS-a kada je riječ o programu reformi.

Cvijanović je na pres-konferenciji nakon sastanka precizirala da je razgovarano o rješenjima i komentarima koje su ponudili Republika Srpska i Federacija BiH u vezi s reformskom agendom.

– Očekujem da ćemo u narednim sedmicama imati tekst koji će biti takav da oni koji ga prihvataju mogu i zaista žele da ga provedu – rekla je ona.

Podsjetila je da je Vlada ranije prikupila komentare od ministarstava i u nekoliko navrata razmatrala taj radni materijal.

– Želimo da taj dokument sadrži sva ona rješenja koja će biti provodljiva, a koja odražavaju ono što treba da bude reformski put u pogledu socijalnih i ekonomskih zahtjeva i stabilizacije opštih prilika, kao i svega onog što je potrebno da se provede na svim nivoima vlasti u okviru BiH – rekla je Cvijanović.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.