Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Vijeće Evrope usvojilo SSP sa Kosovom, potpisivanje 27. oktobra

vijece evrope

Vijeće Evrope odobrilo je danas Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju između Kosova i Evropske unije. Usvajanje SSP-a u Vijeću Evrope označava završetak procesa Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju i otvara put potpisivanju SSP-a 27. oktobra u Strazburu, saopšteno je iz Ministarstva za evropske integracije Kosova, javlja Anadolu Agency (AA).

SSP predviđa uspostavljanje ugovornih odnosa između Kosova i Evropske unije i predstavlja prvi formalin korak u pravcu punopravnog učlanjenja u EU. Povodom usvajanja SSP-a, kosovski ministar za evropske integracije Bekim Collaku je izjavio da je to istorijski momenat za Kosovo koji otvara novu stranicu ka konačnom cilju učlanjenja Kosova u EU.

“Sve institucije su radile jako mnogo da bi se došlo do ovoga danas. Proces pregovaranja o SSP-u počeo je 2013. godine i želim da zahvalim svim državnim institucijama na njihovom radu tokom pregovaranja o SSP-u, kao i našim međunarodnim partnerima na ponuđenoj podršci“, kazao je Collaku.

SSP je sačinjen na 597 stranica, deset naslova, sedam aneksa i pet protokola. Ministarstvo za evopske integracije je uradilo sve zakonske pripreme za potpisivanje SSP-a i dalje procesuiranje na ratifikaciju u Skupštini Kosova.