Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Vijeće Evrope zabrinuto zbog porasta rasizma u Njemačkoj

rasizam

Vijeće Evrope je zabrinuto, prema izvještaju objavljenom u četvrtak, zbog porasta rasizma u Njemačkoj, izdvajajući posebno demonstracije koje je u zimu organizirala Pegida, dok je zemlja posljednjih sedmica dala sliku otvaranja za imigrante.

– Situacija u vezi javnih demonstracija rasizma i ksenofobije je alarmantno porasla – naglašeno je u ovom izvještaju koji je pripremio Savjetodavni odbor za okvirnu konvenciju za zaštitu nacionalnih manjina Vijeća Evrope za period od 2010. do početka 2015. godine.

Prema ovom dokumentu, “demonstriranje antisemitizma, anticiganizma, osjećaj islamofobije i antiimigrantizam su u porastu, kao i napadi protiv podnosilaca zahtjeva za azil”.

Izvještaj spominje marševe koje svakog ponedjeljka organizira Pegida (Evropske patriote protiv islamizacije zapada) u Dresdenu i drugim gradovima Njemačke.

Ovaj pokret je dostigao svoj vrhunac 19. januara 2015. godine sa 25.000 učesnika, prije nego što se smanjio u proljeće.

Njegovi autori naglašavaju “klimu nesigurnosti za muslimane i osobe iz imigracije i manjine” stvorenu ovim marševima, podsjetivši na “odvratnu agresiju” i smrtonosne udarce nožem jednog Eritrejca u Dresdenu, u noći jedne od ovih demonstracija, samo tri dana nakon što je iscrtan kukasti križ na vratima njegovog stana.

Naglasivši važnost kontrademonstracija, neprijateljskih za Pegidu, oni ocjenjuju da su “potrebni napori podrške da bi se promovirala klima tolerancije i međukulturnog razgovora” u Njemačkoj.

Ovi zaključci su u suprotnosti sa slikama toplo dočekanih imigranata početkom septembra na njemačkim željezničkim stanicama, ponekada i uz aplaudiranje.

Prema raznim anketama, više od 60 posto Njemaca se danas izjašnjava povoljno prema prijemu imigranata u svojoj zemlji.

Izvještaj Vijeća Evrope također konstatira da “ako se u školi značajna pažnja poklanja učenju izražavanja prošlosti organizacija krajnje desnice u nacional-socijalističkom periodu, pridajemo malo važnosti aktuelnom načinu izražavanja rasizma, ksenofobije, antisemitizma i drugih oblika intolerancije”.