Više od 260 hiljade Austrijanaca za izlazak iz EU

christmas fair in vienna

Inicijatori peticije za istupanje Austrije iz EU uspjeli su u namjeri da svoj zahtjev nametnu austrijskom parlamentu, pošto je 4,12 posto građana s pravom glasa potpisom podržalo peticiju.

Ministarstvo unutarnjih poslova Austrije saopćilo je da je peticiju, čiji rok za potpisivanje je istekao jučer, potpisalo 261.159 Austrijanaca.

Ovom podrškom peticija se nalazi na 23 mjestu od ukupno do sada održanih 38 izjašnjavanja građana.

Parlament će, prema zakonu, morati da se bavi zahtjevom inicijatora peticije, pošto je više od 100.000 građana potpisom podržalo zahtjev za istupanje Austrije iz EU.

Peticiju za istupanje Austrije iz EU je 2000. godine podržalo svega 3,35 posto glasača, odnosno 193.901 osoba.

Glavni zahtjev inicijatora peticije jeste da parlament treba da donese odluku o istupanju Austrije iz EU, nakon što bude održan referendum.

Inicijatori Inger Raušer, Helmut Šram i Franc-Josef Plank izrazili su zadovoljstvo brojem potpisnika peticije, ukazujući da se radi o čisto građanskom izjašnjavanju, bez partijske podrške, velikih sponzora ili medija. Oni su naglasili da su se svom cilju, održavanju referenduma, za jedan veliki korak približili.

Najveću podršku peticija je dobila u pokrajini Donja Austrija (5,18 posto), zatim Koruškoj (5 posto), a najmanje u Forarlbergu (1,67 posto).