Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Više od 4.000 izbjeglica stiglo u Minhen, desničari traže zatvaranje granica

izbjeglice

Više od 4.000 migranata stiglo je danas u njemački grad Minhen, rekli su zvaničnici.

Portparolka vlade Gornje Bavarske Simon Hilgers rekla je da je ukupno 4.400 ljudi stiglo danas u Minhen, a još 1.500 migranata preusmjereno je u drugo gradove u Njemačkoj.

Migranti su došli vozom iz Mađarske i Austrije, javlja AP.

Očekuje se da će Njemačka ove godine primiti oko 800.000 izbjeglica.

S druge strane, desničarska opoziciona partija “Alternativa za Njemačku” /AFD/ saopštila je danas da Njemačka treba da zatvori granice azilantima i da ponovo uvede granične kontrole kako bi suzbila priliv izbjeglica.

AFD je danas objavila program u kome poziva da se ukine pravo da se podnese zahtjev za azil u Njemačkoj kako bi se “stavio pod kontrolu haos u vezi sa azilom”.

Ova stranka predlaže da azilanti prvo podnesu zahtjev za azil u zemljama svog porijekla ili institucijama EU ili UN, ili da u slučaju rata ili drugih sličnih okolnosti odu u njemačku ambasadu u susjednoj zemlji.

“Svaki pokušaj da se podnese zahtjev za azil na njemačkim granicama treba odbaciti a tim osobama zabraniti ulaz u zemlju”, navodi se u programu stranke.

AFD predlaže i da se azilantima ne daje pomoć u novcu, kao i da troškove azilanata treba da refundiraju zemlje iz kojih migranti dolaze u Njemačku ili da Brisel snizi doprinose Njemačke u EU u tom iznosu. AFD smatra da je potrebno uskratiti azil onim licima koja ne mogu da dokažu svoj identitet ili državljanstvo.

Iako su mnogi Nijemci pozdravili dolazak izbjeglica, zabilježeno je i više napada na kolektivne centre.

Danas je oko 150 izbjeglica, koji su krenuli pješke prema granici sa Švedskom iz Danske konačno su pristali da se registruju kod danske policije, što je i potrebno prema propisima EU.

Ova grupa je dio od oko 300 izbjeglica koji su juče stigli u Rodbi na jugu Danske, odakle se trajektom prebacuju u Njemačku.

Međutim, izbili su sukobi sa policijom kada su neki migranti odbili da ostave otiske prsta, strahujući da će to značiti da traže azil u Danskoj. Veliki broj traži da ide u Švedsku i tvrdi da u toj zemlji imaju rodbinu, navodi AFP.

Policija je saopštila da je oko 150 osoba krenulo pješke prema Švedskoj do koje izbjeglice dolaze vozom preko mosta koji povezuje Kopenhagen i švedski grad Malme.

Most nije otvoren za pješake.