Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Više od polovine Nijemaca smatra da je sporazum s Grčkom loš

grcka

Više od polovine Nijemaca smatra da je planirani sporazum s Grčkom loš i mnogi bi radije da ta krizom pogođena zemlja napusti eurozonu nego da dobije priliku za novu pomoć, pokazala je anketa javnog mnijenja.

Poslanici u Njemačkoj, najvećem donatoru u programima pomoći eurozone, u petak su dali zeleno svijetlo za valutni blok da pregovara o trećem programu pomoći za Grčku koji bi mogao iznositi ukupno 86 milijardi eura tokom naredne tri godine.

U anketi instituta YouGov objavljenjoj u nedjelju u njemačkim novinama Welt am Sontag, 56 posto ispitanika izjavilo je kako smatra da je plan o takvom sporazumu s Grčkom loš, a samo petina ispitanika izjavila je da je veoma loš, prenosi Reuters.

Samo dva posto ispitanih smatra da će se sporazum pokazati pozitivnim dok je 27 posto izjavilo da je donekle pozitivan.

Anketa provedena među 1.380 Nijemaca pokazala je da postoji manjak entuzijazma u najvećoj evropskoj ekonomiji prema rezultatima glasanja od petka, navodi Welt am Sontag, dodajući da je 48 posto Nijemaca izjavilo kako bi voljelo da Grčka napusti eurozonu.

Samo trećina ispitanika jasno želi da ta zemlja ostane članica monetarne unije koja koristi jedinstvenu evropsku valutu, pišu novine.

Posebna anketa koju je provela anketarska agencija Forsa objavljena u petak pokazala je da 53 posto njemačkih glasača želi da parlament podrži pregovore dok ih je 42 posto bilo protiv.