Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Višegradska grupa podržala proširenje EU: Želimo snažnu Evropu

eu brisel

Zemlje Višegradske grupe (V4), koju čine Češka, Mađarska, Poljska i Slovačka, žele snažnu Evropu bez linija podjele i zalažu se za proširenje EU, zaključeno je na sastanku premijera te grupe u Pragu, prenosi Anadolu Agency (AA).

Kako se izboriti sa izbjegličkom krizom, posebno preko zapadne rute koju izbjeglice koriste kako bi preko Grčke došle do zemalja zapadne Evrope bila je tema drugog dijela sastanka povodom 25. godišnjice postojanja Višegradske grupe.

Mađarski premijer Viktor Orban, češki Bohuslov Sobotka, premijerka Poljske Beata Szydlova i Slovačke Robert Fico sastali su i sa makedonskim predsjednikom Gjorgje Ivanovom i bugarskim premijerom Bojkom Borisovomč kako bi razgovarali o toj temi.

Premijeri V4 su se složili da je sprovođenje politika na nivou EU prioritet za ovu godinu, te su pozvali na rješavanje uzroka koji stoji iza izbjegličkog vala, kao što je okončanje rata u Siriji.

Uspostavljanje evropske granične i obalne straže i implementacija zajedničkog Akcionog plana Evropske unije i Turske dva konkretna područja gdje su pozvali na akciju.

Oni su upozorili su na “rizik negativnih posljedica od potencijalnog pojavljivanja novih linija razdvajanja u Evropi bilo koje vrste”

“Odlučni smo da aktivno i odlučno radimo na sprječavanju mogućnosti pojavljivanja takvih novih linija podjela. Uvjereni smo da svi naši evropski partneri dijele našu odlučnosti i da su spremni na zajedničko djelovanje u tom duhu”, navodi se u zajedničkom saopćenju premijera.

Premijeri zemalja V4 smatraju da EU mora da ostane otvorena za zemlje kandidate, a evropske integracije moraju da se prodube.

“Nedvosmisleno se zalažemo za proširenje EU kao sredstvo širenja oblasti stabilnosti i prosperiteta”, ističe se u saopćenju i dodaje da treba ostaviti “otvorena vrata EU za buduće kandidate”.

Ističući da je “produbljivanje evropskih integracija od ključne važnosti”, premijeri su se složili da žele da EU “bude snažna, a snažnijoj Uniji je potrebna snažna Višegradska grupa.”