Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Vlada FBiH usvaja program ekonomskih reformi

vlada-fbih-mostar11

Vlada Federacija BiH na današnjoj 36. sjednici usvojiće program ekonomskih reformi za period od 2016. do 2018. godine. Riječ je o programu koji ima za cilj da BiH približi ulasku u Evropsku uniju (EU), javlja Anadolu Agency (AA).

Program je rezultat aktivnosti 12 ministarstava i koordinacionog tima, nakon dugotrajnog razmatranja pojedinačnih strategija, reformske agende, akcionih i programa Vlade FBiH. Program je predstavila Ljerka Miličević, ministar finansija i zamjenik premijera Vlade FBiH.

„Ovaj dokument će odrediti rad Vlade i ministarstava u periodu od 2016. do 2018. godine. U izradi programa potencirane su ekonomske politike, gdje očekujemo ekonomski rast FBiH od 3,2 posto u 2016, 3,6 u 2017. i 4,4 u 2018. godini. Kao glavne odrednice politike u narednom periodu imamo fiskalnu konsolidaciju, odnosno uravnoteženje prihoda i rashoda, te svođenje deficita Federacije na 2 posto od bruto društvenog proizvoda. Ova fiskalna godina će biti u znaku provođenja reformi koje su definisane reformskim agendama. Prije svega, izmjene porezne politike. U prioritetima je definisano 14 strukturalnih reformi“, kaže Miličević.

Struktularne reforme su definisale aktivnosti u sistemu javne unutrašnje finansijske kontrole kao prve strukturalne odrednice.

„Moramo razviti i pojačati sistem unutrašnjih finansijskih kontrola u trogodišnjem priodu. Na drugom mjestu prioriteta je unapređenje putne infrastrukture. Treće, restruktuiranje Željeznica FBiH s ciljem stvaranja finansijski održivog privrednog subjekta. Zatim ide unapređenje energetske infrastrukture kako bi se postepeno orjentisali na korištenje obnovljivih izvora električne energije, slijedi uvođenje mjera novčanih podrški po osnovu plačanja po hektaru i grlu. Šesta strukturalna reforma je uvođenje ruralnog razvoja, sedma unapređenej turističko-ugostiteljske djelatnosti, osam očuvanje stabilnog finansijskog sistema“, kazala je Miličević.

Među preostalim strukturalnim reformama su smanjivanje troškova poslovanja privrednih subjekata i skračivanje procedura za izdavanje dozvola, podrška malim i srednjim preduzećima, privatizacija kao prioritetna strukturna reforma 16 preduzeća sa manjnskim ili većinskim udjelima Vlade FBiH, osiguranje uslova za rast zaposlenosti, reforma obrazovanja i unaprijeđenje sistema socijalne zaštite.

Nakon što Vlada FBiH na današnjoj sjednici usvoji program ekonomskih reformi on će biti na web stranici Ministarstva za finansije i o njemu će se moći izjasniti javnost u roku od sedam dana. Nakon toga program će postati prijedlog Vlade FBiH za program ekonomskih reformi na nivou BiH.