Vučić: Moguće da Srbija uđe u EU 2023. godine

vucic zvizdic (3)

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da je ohrabren izjavom predsjednika Evropske komisije Jean-Claude Junckera da bi Srbija mogla da postane čalnica Evropske unije prije 2025. godine i da smatra da bi to bilo moguće 2023. godine, javlja Anadolu Agency.

“Jučerašnja izjava predsjednika Evropske komisije Jean-Claude Junckera je ohrabrujuća. Mislim da je moguće da se dogodi, ali ne obećavam”, rekao je Vučić novinarima u Beogradu.

On je rekao da ulazak Srbije u EU zavisi od odluke zemalja članica, ali i o odnosu prema Kosovu.

“Predstoji nam mnogo toga što treba da uradimo, mi ovakvi nećemo ući u EU. Moramo da vidimo kako ćemo da rješavamo odnose sa Prištinom”, rekao je Vučić.

Vučić je rekao i da će Srpska napredna stranka (SNS), na čijem je čelu sljedeće sedmice, donijeti odluku o raspisivanju vanrednih parlamentarnih izbora, javlja Anadolu Agency.

“Stranka će o tome donositi odluku, da ne dajem tačne dane, ali trebalo bi sljedeće sedmice”, rekao je Vučić i dodao da ne može da zna kakvu će odluku stranka donijeti.

Kako je rekao argument za raspisivanje izbora je da bi ako vanredni parlamentarni izbori budu raspisani istovremeno s izborima za Skupštinu Beograda u februaru naredne godine, 2022. godine bili istovremeno održani i predsjednički i parlamentarni i beogradski izbori.

“Imali bismo četiri godine potpunog mira. Imali bismo vremena da uradimo sve za pristupanje Srbije EU”, rekao je Vučić.

Parlamentarni izbori u Srbiji održani su u aprilu 2016. godine, a SNS u Skupštini Srbije ima apsolutnu većinu.