Vučić nakon susreta s Hahnom: Došlo je vrijeme da platimo greške iz prošlosti

hahn – vucic

Strategija Evropske unije prema Zapadnom Balkanu je šansa za Srbiju, pred nama je planina prepreka, a građani će odlučiti da li vide Srbiju u Evropi, za šta ćemo svakako platiti cijenu, izjavio je danas predsjednik Srbije Aleksandar Vučić.

Nakon sastanka sa evropskim komesarom za pregovore o proširenju i politiku susjedstva Johannesom Hahnom, koji boravi u posjeti Srbiji, Vučić je kazao da su najteži zadaci pred Srbijom, poput pitanja Kosova i Metohije, graničnih linija sa Bosnom i Hercegovinom, kao i Hrvatskom, javlja Anadolu Agency.

“O ovim pitanjima ne možemo mi da donosimo odluku, već da hrabro izađemo sa prijedlozima. Odluka je na građanima koji će morati da kažu da li vide Srbiju u Evropi, za šta ćemo svakako platiti cijenu”, rekao je Vučić.

Prema njegovim riječima, pravno-obavezujući sporazum Beograda i Prištine mora da bude rezultat kompromisa gdje će obje strane pomalo da izgube.

“Došlo je vrijeme da platimo greške donijete u prošlosti”, dodao je predsjednik Srbije.

Prema njegovim riječima, okvirni rok 2025. godina za ulazak Srbije u EU je za Evropu maleni okvir, ali za Srbiju predstavlja mnogo.

Upitan o predstojećoj posjeti Hrvatskoj, Vučić je rekao da želi da vjeruje da će i druga strana postupiti odgovorno.

Komentarišući to što je premijer Hrvatske Andrej Plenković pominjao ratnu odštetu, Vučić je kazao da se plaši da bi pokretanjem tog pitanja Hrvatska mogla mnogo da izgubi.

“Da sam na njegovom mjestu, to pitanje ne bih pokretao”, naveo je.

Hahn je kazao da Strategija treba da bude pozitivan pritisak političarima na evropskom putu, kao i da Srbija kao trenutni lider na tom putu može da posluži kao primjer drugim zemljama u regionu.

“U posljednjih deset godina, duplirana je razmjena sa EU, ali nije ni za euro povećana u regionu”, rekao je Hhan.

Evropski komesar je govoreći o pravno-obavezujućem sporazumu ponovio da je neophodno naći održivo rješenje prihvatljivo za sve, ali da on mora biti postignut i primjenjen.