Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Vučić od Hrvatske očekuje još spoticanja na putu ka EU

vucic

Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da očekuje od Hrvatske još više “spoticanja Srbije” na putu evrointegracija, ali da očekuje podršku EU.

Sada je sve na njima. Mi nismo rekli nijednu tešku riječ, a vi radite šta hoćete. Nastavićemo da se razvijamo i vidjećemo šta će Evropa da kaže. Očekujemo podršku EU”, rekao je Vučić.

On je naveo da se nije čuo ni sa jednim hrvatskim zvaničnikom poslije odluke te države da ne da saglasnost za otvaranje poglavlja 23, niti ima namjeru da “zove one koji izlaze sa ultimativnim stavom”.

“Ne vidim da smo pogriješili. Svi u Evropi vide da smo uradili šta je trebalo, a ja sam uvijek spreman za razgovore”, rekao je Vučić za Televiziju Pink.

Na pitanje da li će, povodom obilježavanja sjećanja na srpske žrtve Nezavisne Države Hrvatske /NDH/ pozvati nekog hrvatskog zvaničnika, Vučić je rekao da će pozvati Srbe, jer su oni, zajedno sa Romima, bili najveća žrtva ustaša tokom Drugog svjetskog rata.

Vučić je podsjetio na činjenicu da je u okupiranoj Evropi samo u Hrvatskoj postojao logor za djecu.

“Mi smo više srpskog življa izgubili u Jasenovcu i Jadovnu, u zločinima NDH, nego u sukobu sa Italijanima i Nijemcima tokom Drugog svjetskog rata. To Srbi nikada ne smiju da zaborave, ali isto tako treba da razgovaramo sa komšijama, da gradimo mir, ali da ne dozvolimo da nas ponižavaju”, poručio je Vučić.