Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Vučić primio k znanju izvještaj Mogherinijeve

vucic

Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da je primio k znanju izvještaj šefa evropske diplomatije Federice Mogherini o prioritetima zajedničke spoljne i bezbjednosne politike EU za 2016. godinu kao što je i EU primila k znanju njegove primjedbe kada je govorio o kombinatu “Trepča”.

“Kako su ono oni rekli kada sam ja govorio o `Trepči`? Da su primili k znanju? Sad sam ja primio k znanju te primjedbe, i pohvale i primjedbe”, rekao je Vučić u Leskovcu.

U izvještaju EU, koji je objavljen juče, navodi se i da se očekuje nastavak sastanaka između Beograda i Prištine na najvišem nivou i dalja normalizacija odnosa, da Unija ohrabruje Srbiju da intenzivira sprovođenje reformi u ključnim oblastima kao što su pravosuđe, borba protiv korupcije i organizovanog kriminala, sloboda izražavanja i medija, te usklađivanje sa spoljnom i bezbjednosnom politikom EU.

Napominje se da proces normalizacije odnosa Beograda i Prištine mora da se nastavi “u dobroj vjeri”, uz insistiranje da obje strane primijene sve dogovoreno u okviru dijaloga, prenose beogradski mediji.

U dokumentu o spoljnoj i bezbjednosnoj politici EU i njenim prioritetima u 2016. godini posebno se naglašava važnost saradnje EU i zemalja zapadnog Balkana kada je u pitanju rješavanje migrantske krize, ali i borba protiv terorizma.

Zaključuje se da sveobuhvatna regionalna saradnja i dobrosusjedski odnosi ostaju od suštinskog značaja za stabilnost i evropsku perspektivu zapadnog Balkana.