Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Wallstrom i Bushati o integraciji Albanije u EU

Margot Wallstrom34
Margot Wallstrom

Albanski ministar vanjskih poslova Ditmir Bushati primio je u četvrtak ministricu vanjskih poslova Kraljevine Švedske Margot Wallstrom u okviru njenog posjeta Albaniji.

Ovo je prvi posjet švedske ministrice vanjskih poslova od 2006. godine, što znači da se bilateralna saradnja dviju zemalja povećala tokom godina, navodi ATA.

Ministri su analizirali rastuću dinamiku saradnje u svim područjima, a prioritetna su ekonomija, obrazovanje i zapošljavanje mladih. Istaknut je švedski doprinos Albaniji kroz istraživačke projekte i pomoć u različitim sektorima.

Sagovornici su posebno naglasili integraciju Albanije u EU i dogovorili se o transformiranoj politici proširenja učinaka na zemlje zapadnog Balkana.

Ministar Bushati pohvalio je podršku Švedske i njezin kontinuirani doprinosa procesu transformacije reformi u Albaniji te ponovio afirmaciju albanske vlade u provedbi reforme pravosuđa.

Ministrica Wallstrom pozdravila je napore albanskih vlasti i naglasila važnost kontinuiteta reformi, posebice reforme pravosuđa, dodajući kako su provedba zakona i politički dijalog unutar institucija usko povezani s integracijom zemlje u EU.

“Vjerujemo da se budućnost Albanije nalazi unutar EU, pa će Druga konferencija o integraciji zapadnog Balkana biti održana u Stockholmu 29. maja “, dodala je ministrica Wallstrom.

Ministri su razgovarali o trenutnoj političkoj situaciji i razvoju u regiji. Ministrica Wallström pohvalila je ulogu Albanije kao stabilizirajućeg i kooperativnog faktora u regiji, te je potvr5dila švedsku podršku regionalnoj politici proširenja, prenosi albanska novinska agencija.